Espanya surt de la Setmana Santa amb la por que els contagis es disparin i es provoqui una quarta onada pitjor de l'esperada. Mentre s'intenta estrènyer l'accelerador amb la campanya de vacunació, Sanitat recorda la importància de mantenir les principals mesures sanitàries, amb especial atenció a l'ús de la mascareta en espais públics.
Però no n'hi ha prou amb portar la mascareta sinó que cal portar les homologades. L'investigador del Consell Superior de Recerca Científiques (CSIC), José María Lagarón, ha advertit del gran nombre de mascaretes FFP2 falses que hi ha en el mercat.
El científic ha assegurat que moltes d'aquestes mascaretes utilitzen números de certificació que no corresponen amb els requisits exigits per a aquesta mena de productes. Això genera una falsa sensació de seguretat que exposa a l'usuari al contagi. Per a la seguretat de tots, en moments crucials com aquest, cal tenir en compte aquest tipus de riscos.
José María Lagarón lidera el grup d'investigadors que al costat de la companyia Bioinicia ha creat el filtre de nanofibres Proveil, un dels grans avanços en matèria d'equips de prevenció. Amb el seu ampli coneixement, l'expert ha llançat aquest advertiment sobre l'incorrecte etiquetatge o absència de certificacions que indiquen la falsedat d'algunes de les mascaretes que es venen en el mercat.
El científic alerta sobre el risc que això suposa per a la salut de les persones i recorda que els punts de venda han de tenir a la disposició dels clients els certificats acreditatius que és un producte segur i homologat. «La mascareta ha d'especificar amb claredat el nom de l'empresa fabricadora i els quatre números de l'organisme supervisor notificat al costat de les inicials», explica.
A més, recorda que aquest tipus de mascaretes, les FFP2, estan regulades per una normativa de la Unió Europea i que el marcat, seguit de quatre números, assegura que el producte aquest ajustat a la legislació. Només així es garanteix l'eficàcia d'aquest material de protecció i els estàndards de qualitat. El marcatge 'NR' significa que no és reutilitzable, mentre que la 'R' és reutilitzable.
Altres mascaretes sota sospita
En paraules de Lagarón, «encara que la mascareta porti tot l'anteriorment nomenat, cal demanar les certificacions emeses pels organismes notificats, és a dir, el certificat B i el C2. Només amb aquests certificats podrem assegurar-nos que la mascareta és apta, i ha d'estar a la disposició del client en els punts de venda i en la versió descarregable en internet».
Sobre les mascaretes FFP2 per a nens, ha deixat clar que no existeixen i que «encara que podem trobar aquest tipus de mascaretes en la farmàcia, cap de les FFP2 per a nens ho són. El que s'ha fet és fabricar una talla més petita que la dels adults, però no s'han fet estudis ni estan certificades encara que portin el segell de la Unió Europea».
Un altre tipus de mascaretes són les KN95, que procedeixen de la Xina i es van fer molt populars l'any passat com a mètode de prevenció del coronavirus. Lagarón recorda que la data de comercialització d'aquest producte en el mercat espanyol va finalitzar el 31 de desembre de 2020 a pesar que aquest tipus de mascaretes es continua trobant en el mercat sense l'autorització necessària.
La mascareta definitiva
En opinió d'aquest científic, la norma comunitària que regula els equips de protecció individual (EPI) és insuficient. Demana, en el seu lloc, «una norma que realment descrigui o sigui capaç d'analitzar i regular l'ús específic i particularitzat que es pugui donar a aquesta mena de productes per a protegir la població».
El CSIC i Bioinicia fa temps que estan treballant en aquesta matèria i el seu objectiu és establir nous protocols per a millorar els usos d'aquesta mena de materials. L'expert assegura que cap dels EPI que actualment estan regulades per la Unió Europea estan optimitzades per a l'ús que actualment els estem donant. Les mascaretes Proveil que han desenvolupat busquen la protecció òptima enfront de la Covid-19 i asseguren que pot ser l'equip de protecció definitiu.