Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ciclomotor groc

Avís de la Guàrdia Civil a tots aquells que tinguin una moto: 200 € de multa

La Guàrdia Civil adverteix sobre una de les conductes més freqüents entre els motoristes

Cada cop són més els ciutadans que es mouen amb moto per les carreteres. Davant de l'increment rellevant de persones que recorren a aquest mitjà de transport, la Guàrdia Civil ha volgut compartir una advertència. Hi ha una conducta d'aquests usuaris que genera molts dubtes i que pot ser sancionada.

Fa uns mesos es reactivava la polèmica després d'una pregunta a Twitter: «Poden o no poden els motoristes fer servir el voral de la carretera?». La resposta que oferien no va semblar convèncer la gent.

Aquesta és la resposta correcta a la pregunta de la Guàrdia Civil

Indicaven als motoristes que «usar el voral o fer eslàlom per avançar, a més de ser infracció, et posa en perill». Ningú no posa en dubte el risc que presenta aquest tipus de maniobres, però hi ha molts dubtes sobre la legalitat de circular pel voral, sobretot quan hi ha retencions.

Un usuari de la xarxa social assenyalava que: «després dels últims canvis del codi de circulació, es pot fer servir el voral en cas de congestió, sense superar els 40 km/h (amb moto, és clar)». Un altre internauta el va corregir i va escriure que «està prohibit i se sanciona amb 200 €. Es va voler afegir amb la darrera reforma, però en va quedar exclòs».

El motorista que anava al doble de velocitat per l'N-240.
Hi ha dubtes sobre la possibilitat de circular amb moto pel voral. | ACN / Mossos d'Esquadra

Com es pot comprovar, hi ha opinions per a tots els gustos i la norma no sembla estar gaire clara per als motoristes. També hi ha diferències pel que fa a la conveniència de circular amb moto pel marge de la carretera. Un es preguntava si «no és més segur que la moto circuli pel voral que pel mig dels dos carrils». Rebia la rèplica per part d'un altre, que apuntava que «la moto és un vehicle més i haurà d'usar el seu carril, com qualsevol vehicle».

Només es podria fer servir en certes situacions

Un usuari es va encarregar de rescatar un antic tuit que va publicar el 2020 la Direcció General de Trànsit (DGT), amb el qual volia resoldre l'assumpte.

La DGT va anunciar el 2018 un paquet de 14 mesures per reduir la sinistralitat de les motos. Entre altres aspectes, contemplava l'obligació d'utilitzar guants de protecció i la possibilitat d'habilitar els vorals en certes circumstàncies. El subdirector de Mobilitat de Trànsit, Jorge Ordás, va assegurar a una entrevista que la idea era fer-ho «a zones freqüentment congestionades i en coordinació amb el titular de la via».

Afegia que la velocitat màxima per a aquests vehicles de dues rodes quedaria reduït a 40 km/h quan circulessin pel voral, però era una simple proposta que no va anar més enllà. Per això, cal que s'aprovi el decret de protecció d'usuaris vulnerables en què treballa la DGT des del 2018, recull El País.

De moment, no hi ha data prevista per a la seva tramitació al Congrés. Per tant, el reglament de circulació es manté igual, sense variacions sobre això. La legislació indica que «el conductor d'un automòbil[…] circularà per la calçada i no pel voral, excepte per raons d'emergència». Entenen per automòbil qualsevol vehicle que es mogui per si mateix i tingui motor.

Una sanció de 200 €

No fer cas d'aquesta norma implica cometre una infracció greu. Per tant, les motos que vagin pel voral per avançar sense un motiu que ho justifiqui seran multats amb 200 €. Això sí, no suposarà la retirada de punts del carnet de conduir.

Pel que es va poder comprovar de les reaccions dels usuaris a les xarxes socials, la norma no està especialment clara. També hi ha la possibilitat que els usuaris no coneguin les lleis. En tot cas, queda prohibida la circulació pels marges de la via.