Regals

L'avís d'Hisenda si algú de la família et regala diners aquest Nadal

Es tracta d'un regal que s'ha de declarar davant Hisenda

Nadal és una època de fer i rebre regals. És una situació habitual en aquestes dates entre amics, familiars i companys de treball. Fins i tot entre aquelles persones que no es veuen habitualment durant bona part de l'any. Les dates nadalenques més assenyalades estan a tocar i són molts els ciutadans que anticipen les compres.

No obstant això, sempre hi ha qui prefereix no donar gaires voltes i regalar diners per tal d'evitar complicacions. És un regal amb el qual sempre s'encerta, ja que li agrada a tothom i permet que la persona el gasti en allò que necessita. Aquest regal, però, pot comportar problemes amb l'Agència Tributària espanyola.

Hisenda mai descansa, tampoc durant les festes de Nadal. Així es manté alerta davant qualsevol possible intercanvi de diners que es realitzi sense la corresponent notificació al fisc. En aquest sentit, cal recordar que qualsevol import de diners que es regali, per petit que sigui, ha de ser declarat.

El regal de diners està regulat per l'Impost de Successions i Donacions

El pagament d'impostos també afecta aquesta mena de transaccions que, concretament, estan regulades per l'Impost de Successions i Donacions. Un tribut que depèn de cada comunitat autònoma i la taxa de la qual sol situar-se entre el 8% i el 34% de la quantitat de diners que s'hagi regalat.

La llei estableix que qualsevol regal de diners és una donació i qualsevol quantitat ha de declarar-se, encara que en la pràctica no es faci. Especialment quan es tracta de petites quantitats, els ciutadans prefereixen mantenir-se al marge de la llei.

En primer lloc a causa de la tramitació burocràtica que requereix la liquidació del corresponent impost i, en segon, per la dificultat que té Hisenda per a detectar aquest tipus de fraus.

Aquests regals de molt pocs diners escapen normalment al control d'Hisenda, encara que el més aconsellable és fer-ho per tal d'evitar problemes.

El pagament d'impostos es fa en el lloc de residència de la persona que rep els diners

En qualsevol cas, independentment de la quantitat de diners, Hisenda estableix que el pagament d'impostos ha de fer-se en el lloc de residència de la persona que rep els diners, no d'aquell que els entrega.

És a dir, si un avi que viu a Madrid li regala 100 euros al seu net que viu a Galícia, aquest últim haurà de pagar la taxa marcada per la comunitat gallega. Segons la comunitat autònoma, el tribut serà major o menor, situant-se entre el 8% i el 34% de la quantitat de diners que s'hagi regalat.

A més, l'impost pot variar depenent del grau de parentiu, com més pròxim sigui el parent, menys es paga.

Si t'enxampen, multa d'Hisenda

El pagament de l'impost es pot fer a través de la seu electrònica de l'Agència Tributària, completant i lliurant el model 651. També es pot fer de manera presencial en una oficina d'Hisenda. En cas de no fer-ho, Hisenda pot multar-te. Depenent de la quantitat donada, la infracció pot considerar-se lleu, greu o molt greu.

Segons el grau, la multa pot ser del 50% de la quantitat que no s'ha abonat a Hisenda pel pagament de l'impost. És a dir, si havies de pagar impostos per valor de 500 euros, la sanció podria arribar a 250 euros, que sumat a l'impost es quedaria en un total de 750 euros.