Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un home preocupat amb la mà a la boca, un logotip d?una institució i una persona lliurant bitllets d?euro.

L'avís d'Hisenda a aquests treballadors: si no ho fas, pots tenir problemes

L'Agència Tributària i la DGT han aclarit que aquests treballadors han de rebre el salari a través de nòmines

La intervenció recent d'Hisenda ha obert un nou capítol en la regulació dels riders de plataformes digitals com Deliveroo, Glovo i Uber Eats.

La normativa laboral dels riders, tema recurrent a l'agenda política, ara exigeix un canvi significatiu en la manera com reben el salari.

La nova llei per als riders

El maig del 2021, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar la 'Llei Rider', que va transformar l'estatus dels repartidors, fins aleshores considerats autònoms, en empleats assalariats.

Un repartidor de Glovo amb bicicleta circula per un carrer urbà amb arbres i edificis als costats.
Hisenda demana això als riders per evitar problemes | Europa Press

Aquesta llei busca garantir que els riders rebin els drets laborals adequats, com la seguretat social i les vacances pagades.

Hisenda confirma que, segons la normativa, els pagaments als riders s'han de fer mitjançant nòmina, no factures, per complir les noves regulacions.

La nova directiva d'Hisenda

Arran de la implementació de la Llei Rider, l'Agència Tributària ha intervingut per assegurar que les plataformes digitals compleixin les noves regulacions. En aquest context, Hisenda ha emès un avís crucial: els riders han de rebre el salari mitjançant nòmina en lloc de factures. Això representa un canvi important en la manera com els repartidors reben la seva compensació econòmica.

Anteriorment, els riders rebien pagaments en forma de factures, cosa que era típica en les relacions laborals amb treballadors autònoms. Tot i això, amb la nova normativa que els considera treballadors assalariats, les plataformes han d'adaptar les seves pràctiques per complir amb la llei.

Aquesta transició implica que els repartidors han de ser donats d'alta a la Seguretat Social i rebre una nòmina mensual, en lloc de les factures que rebien abans.

Hisenda aclareix els aspectes fiscals

Un aspecte rellevant que s'ha aclarit a la normativa recent és la qüestió de l'IVA. Segons una consulta vinculant emesa per la Direcció General de Tributs (DGT), els serveis prestats pels riders, en estar emmarcats dins una relació laboral, no estan subjectes a l'IVA.

Una motxilla groga de Glovo en una motocicleta amb un requadre que mostra el logotip de l?Agència Tributària.
Els serveis prestats pels riders no estan subjectes a l'IVA | Agencia Tributaria

Això significa que les plataformes digitals no han d'incloure IVA als pagaments als riders, ja que es consideren serveis laborals, no mercantils.

La DGT ha indicat que qualsevol quota d'IVA que hagi repercutit indegudament ha de ser rectificada en un termini de quatre anys des de la data del cobrament dels impostos. Els riders poden regularitzar aquesta situació amb les empreses contractants o iniciar un procediment de rectificació amb Hisenda.

Implicacions per a les empreses i els treballadors

Per a les plataformes digitals, el compliment d'aquesta nova normativa implica ajustaments significatius en la gestió administrativa i fiscal. Hauran d'implementar sistemes per emetre nòmines i assegurar que els riders compleixin la legislació laboral, incloent-hi contribucions a la Seguretat Social i altres obligacions.

Per als riders, aquest canvi significa una major protecció laboral i una millora en els seus drets com a empleats. Rebre una nòmina en lloc de factures ofereix més seguretat laboral i accés a beneficis socials com ara vacances pagades, baixa per malaltia i altres prestacions.