L'11 d'abril s'obre el termini per presentar la Declaració de la Renda de l'exercici 2022. Estan obligats a fer-ho els contribuents que van ingressar un mínim de 15.000 euros bruts. En aquestes dates sempre apareix el dubte sobre quines despeses s'han d'incloure i quines estan exemptes.
Hisenda està posant el focus en aquelles activitats econòmiques que en els darrers temps estan augmentant la seva popularitat. És el cas de les plataformes de compravenda en línia de segona mà com Wallapop o Milanuncios, ja que tenen un volum de milions d'usuaris i vendes.
Davant d'això, l'Agència Tributària ha llançat un avís seriós sobre les obligacions fiscals dels seus usuaris. Lluny de passar desapercebuts, els intercanvis a través d'aquestes plataformes estan sota el focus. Per aquest motiu, l'administració ha deixat clar quines operacions s'han de declarar a la propera Renda.
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!
Wallapop, Milanuncios, Vinted: sota el focus d'Hisenda
Wallapop té més de 15 milions d'usuaris i supera els 180 milions d'articles venuts. De fet, en els darrers anys ha experimentat un creixement de més del 50%. A través de la plataforma pots vendre productes de segona mà i arribar a obtenir-ne grans beneficis.
Vendre mòbils que ja no fas servir, mobles antics o roba en desús són algunes de les activitats més comunes d'aquesta plataforma. Però no és l'única, ja que altres com Vinted o Milanuncios també han experimentat una gran pujada. I és que, els venedors poden aconseguir suculents guanys.
Com qualsevol activitat econòmica, també és susceptible de pagar impostos a l'Agència Tributària. I com que es tracta de petites vendes podria semblar que passen desapercebudes per a Hisenda, però no és així. L'agència ha aclarit les activitats que han de constar a la Declaració de la Renda.
Quines activitats has de declarar a Hisenda?
Hisenda deixa clar que totes les vendes amb un preu superior al de compra han de ser declarades. No és una cosa habitual a les plataformes de segona mà, però sí que pot passar per exemple amb els articles de col·leccionista, ja que el benefici obtingut per la diferència de preu es pot considerar un guany patrimonial.
Tots els guanys patrimonials han de tributar a la base imposable de l'estalvi. Concretament, els venedors han de pagar un 19% d'impostos si els guanys patrimonials són inferiors als 6.000 euros. Així mateix, des dels 6.001 als 50.000 tributen un 21%, i la resta en endavant un 23%.
D'altra banda, cal declarar aquells ingressos que superin el Salari Mínim de 1.080 euros bruts mensuals, perquè es considera que els diners rebuts provenen d'una activitat econòmica. Llavors, el venedor està subjecte a obligacions fiscals i cal donar-se d'alta com a autònom i declarar l'IVA dels productes venuts.
La majoria no han de pagar impostos
Segons allò establert, si vens per 100 euros un objecte que vas comprar per 300 no tens cap obligació fiscal amb Hisenda. No s'ha produït cap guany patrimonial, així que no ho has de declarar. Però pot ser que ho compressis per 100 i, en ser molt demandat, ho venguis per 300.
En aquest cas hauràs de tributar a la base imposable de l'estalvi de l'IRPF els 200 euros de diferència entre el preu de compra i el de venda. Això és només un exemple de com funciona la càrrega fiscal en aquest tipus de transaccions. Tot i que la majoria de vendes en aquestes aplicacions no estan subjectes a impostos.
De la mateixa manera, els contribuents obligats a fer la Declaració de la Renda tenen fins al 30 de juny per presentar el formulari. S'hi han de constar totes aquelles activitats econòmiques que estiguin subjectes a fiscalitat. A més, el fet de no presentar-la dins el termini i en la forma escaient comporta greus sancions en funció de la gravetat.