Amb l'estiu arribant al seu final, el Banc Sabadell ha emès un avís crucial per a tots els seus clients. Cal anar amb compte en connectar-se a xarxes wifi obertes mentre estàs de viatge.
Aquest advertiment se centra en els perills de seguretat que representen les xarxes wifi públiques. I és que es poden convertir en un camp de joc per a ciberestafadors i delinqüents.
El Banc Sabadell llança un avís important als clients
Durant els mesos d'estiu moltes persones aprofiten l'oportunitat per viatjar i explorar noves destinacions. Tot i això, el Banc Sabadell alerta que aquesta és una ocasió propícia perquè els ciberestafadors trobin víctimes.
Un dels principals riscos és l'ús de xarxes wifi obertes. Aquestes són comunament accessibles a llocs públics com cafeteries, aeroports i hotels.
Aquestes xarxes wifi obertes no estan protegides amb les mateixes mesures de seguretat que les xarxes privades. Cosa que les converteix en un blanc fàcil per als delinqüents.
Els cibercriminals poden crear xarxes wifi falses que imiten les de llocs públics legítims per atraure usuaris desprevinguts. Un cop connectats, els usuaris poden ser víctimes de diversos tipus d'atacs.
La intercepció de dades, un risc real i greu
Un dels principals riscos associats amb l'ús de xarxes wifi públiques és la intercepció de dades. Això passa quan els cibercriminals accedeixen a la informació que transmets a través de la xarxa. Això pot incloure contrasenyes, dades bancàries, correus electrònics i altra informació confidencial.
Quan els delinqüents obtenen accés a aquestes dades, poden utilitzar la informació per fer robatoris d'identitat o frau financer. És fonamental que els usuaris evitin ingressar informació sensible, com ara detalls bancaris o contrasenyes, quan estiguin connectats a una xarxa wifi oberta i no segura.
Connectar-se a una xarxa wifi oberta també et pot exposar a altres riscos com virus i atacs de phishing. Els virus poden ser introduïts al dispositiu si descarregues arxius infectats. Això pot comprometre la seguretat del teu equip i les teves dades personals.
Els atacs de phishing, per altra banda, solen dur-se a terme a través de correus electrònics o missatges fraudulents. D'aquesta manera, intenten enganyar-te perquè revelis informació personal. Aquests atacs poden ser facilitats quan els delinqüents tenen accés a la teva informació mitjançant una xarxa wifi compromesa.
Una amenaça particularment seriosa és l'atac conegut com a Man in the Middle (MITM). En un atac MITM, una tercera persona intercepta la comunicació entre dues parts, fent-se passar per totes dues. Això permet a l'atacant robar informació confidencial sense que les parts involucrades se n'adonin.
Els atacs MITM poden passar quan els usuaris es connecten a xarxes wifi no segures. Els delinqüents poden monitoritzar i manipular la informació que es transmet entre l'usuari i el lloc web o servei al qual està accedint.