Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Persona subjectant un paraigua i caminant sota la pluja

L'avís dels meteoròlegs sobre la borrasca Oscar: primer cop que passa el juny

Els experts adverteixen de les conseqüències que tindrà aquesta borrasca

Tots els meteoròlegs parlen de la borrasca Oscar. Sembla que n'ha enxampat més d'un amb el peu canviat. Ningú comptava amb aquest fenomen, que arriba per primera vegada a Espanya al juny.

Resulta complicat que faci acte de presència durant el període estival, però aquesta vegada amenaça d'irrompre amb força. A això s'afegeixen les seqüeles que pot deixar des del punt de vista climatològic. Els experts fins i tot preveuen que faci certs passos per convertir-se en un cicló subtropical, però des del portal Xataka aclareixen que no arribarà a aquest límit.

En qualsevol cas, reuneix els condicionants necessaris perquè comenci a ser monitorat pel Centre Nacional d'Huracans (NHC) dels Estats Units. Es tracta d'una cosa totalment nova que mai no s'havia produït i indiquen els motius pels quals han d'exercir aquest control sobre 'Oscar'. Es tracta d'«una àrea no tropical de baixa pressió situada propera a l'est de les Açores». Estaria provocant «xàfecs i tempestes elèctriques desorganitzades amb vents amb força», expliquen.

Persones amb paraigües caminant pel carrer mentre fa un temporal de pluja i vent
'Oscar' deixa pluges a les illes Canàries i a la part occidental de la Península. | EFE

Hi ha motius per preocupar-se?

Deixen entreveure que no és normal que passi aquest fenomen en ple mes de juny. Tanmateix, el més preocupant de tot és que podria «adquirir algunes característiques subtropicals» durant les pròximes jornades.

No obstant això, alguns experts intenten restar transcendència a aquesta situació. Sobretot per la dinàmica que adquirirà a mesura que passin els dies. La borrasca es desplaçarà cap al nord-oest i s'endinsarà en aigües més fredes que s'encarregaran de posar-hi fre.

També hi asseguren que això no diu res de bo. Aquest fenomen compta amb alguns signes de subtropicalització organitzada, perquè l'Atlàntic nord compta amb unes temperatures especialment elevades. Expliquen que la calor dels oceans no provoca episodis meteorològics més intensos, però quan es produeixen aquest tipus d'accions l'energia disponible es multiplica.

En condicions normals, aquesta borrasca no hauria d'aparèixer. En general, durant aquests mesos és habitual que un gran anticicló es fixi sobre les Açores. Aquest aconseguirà evitar l'aparició de tempestes atlàntiques.

També és la causa principal dels estius tan càlids i secs que caracteritzen Espanya. En qualsevol cas, 'Oscar' s'ha deixat sentir a les Illes Canàries i al llarg de les pròximes hores s'estendrà per diversos punts de la Península. Entre aquest hi ha Galícia, Extremadura i Castella i Lleó.

Com afecta la calor a aquests fenòmens?

La calor de la superfície oceànica aconsegueix, d'alguna manera, multiplicar la intensitat de qualsevol fenomen climatològic, sobretot quan estem suportant unes temperatures elevades, especialment a l'estiu. Ens endinsem cap a un escenari desconegut, sense saber com en serà temps.

A més, incideixen en la rellevància que té 'El Niño', que és un fenomen provocat per l'escalfament del Pacífic. Entre altres coses, aconsegueix originar fortes precipitacions, inundacions i importants fluctuacions dels termòmetres. Té una gran influència sobre les condicions meteorològiques de diferents parts del planeta.

En general, no es deixa notar a Espanya, però sí que acaba tenint rellevància sobre la temperatura mitjana del planeta. Segons l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) aquests han estat «els vuit anys més càlids de què es té constància». I això que durant els darrers tres anys 'La Niña' ha exercit un efecte refredament endarrerint l'augment de les temperatures…

Queda per veure si 'Oscar' és una advertència del temps que encara ha d'arribar. Ningú no és capaç d'aportar una informació fiable sobre això. En qualsevol cas, el que és clar és que cada cop es repeteixen amb més freqüència aquest tipus de fenòmens.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!