Tots esperem amb ganes el moment en què el confinament arribi a la seva fi. No obstant això, caldrà tenir una mica més de paciència, ja que tot indica que les decisions es prendran amb molta cautela i molt poc a poc per evitar un rebrot que torni a causar estralls en la població.
Per molt que notem que la fi és a prop, tant des del govern com des de l'OMS adverteixen que queda molt camí per recórrer: un camí que s'ha de fer amb cautela tot i que Europa sembla estar al capdavant pel que fa a la sortida del confinament es refereix.
Aquesta epidèmia conviurà amb la de grip d'aquest hivern
Aquesta sensació que ens acompanya d'alleujament i esperança pot portar-nos a error el fet de pensar que la pandèmia està controlada: «No s'equivoquin: tenim molt camí al davant. Aquest virus ens acompanyarà durant molt de temps» ha advertit Tedros Adhanom Ghebreyesus, director de l'OMS.
Una opinió que comparteixen diversos experts en la matèria com el director del Centre per a la Prevenció i Control de Malalties (CDC) dels Estats Units, Robert Redfield, qui apunta que el coronavirus podria tornar a l'hivern ajuntant-se amb la grip: «Tindrem l'epidèmia de grip i l'epidèmia de coronavirus a el mateix temps».
Europa sembla haver passat ja el pitjor de la pandèmia però no així altres països que es trobarien en l'inici amb grans víctimes com EUA i Mèxic, sent el país dirigit per Donald Trump el que més morts acumula a tot el món amb 46.583.
La pitjor crisi des de la segona guerra mundial
La pandèmia no només ha causat estralls en sanitat, sinó també a l'àmbit econòmic on milions de persones han perdut el seu lloc de treball i alguns empresaris veuen perillar els seus comerços a causa de la quarantena. «És la pitjor crisi internacional des de la Segona Guerra Mundial» assenyalen des de l'Organització Internacional del Treball (OIT). Alguns països com Amèrica Llatina i el Carib seran els que la pandèmia produeixi un major dany econòmic.
Europa ha començat una desescalada del confinament que és ja visible en països com Alemanya, Àustria, Noruega o Dinamarca on han començat a aixecar algunes mesures però sempre mantenint la distància de seguretat.
Angela Merkel adverteix que la finalització del confinament ha de fer-se molt lentament, ja que «anar massa de pressa seria un error» i per això Espanya mantindrà l'estat d'alarma, per ara, fins al 9 de maig sent el país més estricte pel que fa a mesures de confinament es refereix.