Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) el 28 de febrer del 2020

L'OMS llança un avís sobre l'obligació de vacunar-se contra la COVID

Alguns països ja han establert com a obligatòria la vacuna entre els seus ciutadans

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) el 28 de febrer del 2020
Alguns països ja han establert com a obligatòria la vacuna entre els seus ciutadans | Catalunya Diari


A un pas de Nadal i les reunions familiars que comporta, les autoritats espanyoles segueixen demanant molta precaució als ciutadans. La pandèmia continua molt viva i prova d'això és la carrera a marxes forçades per poder vacunar la població. Aquest mateix dimarts arribaven novetats al respecte, aquesta vegada arribades des de la Xina: ha anunciat una altra vacuna que seria eficaç en un 97%.
 

I mentre les proves i assaigs de les diferents vacunes contra la COVID avancen a passos de gegant en diferents zones del món, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) segueix llançant recomanacions sobre les mesures de seguretat que han de seguir prenent els ciutadans, emetent avisos perquè ningú abaixi la guàrdia aquest Nadal i, a més, guiant els països i les seves autoritats en la seva estratègia contra la crisi sanitària.
 

De fet, justament aquest mateix dilluns l'OMS es va pronunciar sobre si s'hauria d'obligar tota la població a vacunar-se contra el virus que està causant estralls en el món sencer. Segons l'OMS, seria més efectiu proporcionar la informació adequada als ciutadans sobre la vacunació contra la COVID, que convertir la immunització en obligatòria per a tothom.
 

«Ens serveix molt més presentar a la gent les dades, presentar a la gent els beneficis i deixar que prenguin les seves pròpies decisions», assegurava el director d'Emergències Sanitàries de l'OMS, Mike Ryan, apostant clarament pel convenciment del ciutadà enfront de la imposició.
 

En la mateixa línia es pronunciava la directora de departament d'Immunització de l'OMS, Katherine O'Brien, assegurant que donar facilitats als ciutadans perquè es vacunin serà molt més efectiu que imposar la vacuna per norma. «Es necessita un temps i un lloc que sigui convenient perquè les persones es vacunin, en instal·lacions que siguin d'alta qualitat i proporcionin un ambient positiu», explicava O'Brien.
 

Cal recordar, deixant de banda l'opinió que ha llançat l'OMS en referència a la població en general, que sí que hi ha grups reduïts de població per als que molt probablement serà obligatòria la vacuna, com els professionals de l'àmbit sanitari, que estan exposats al virus en el seu dia a dia a la feina.
 

Espanya tampoc creu convenient obligar la població a vacunar-se

De moment, per tant, l'OMS coincideix amb la visió de les autoritats sanitàries espanyoles, que han assegurat en alguna ocasió que, encara que segurament seria possible obligar per llei als ciutadans espanyols a vacunar-se, no seria necessari i, fins i tot, poc convenient.
 

S'apel·larà, per tant, a l'ètica i a la solidaritat de tots per contribuir a combatre el virus. En definitiva, Salvador Illa, ministre de Sanitat, es pronunciava al respecte molt en la línia del que ara comparteix l'OMS: la vacuna del coronavirus serà efectiva gràcies a la confiança de la població, que, segons creuen, no guanyaran amb una vacuna imposada i obligada per a tothom.

La visió que comparteixen l'OMS i les autoritats espanyoles dista molt de la d'altres països com Eslovènia, Rússia o Hongria, que ja han anunciat que establiran la vacunació contra el coronavirus com obligatòria entre els seus ciutadans, davant d'un cert rebuig d'una gran part de la població.
 

Tal rebuig, de fet, s'està demostrant en enquestes de tot el món. Sembla que part de la societat no confia del tot en la seguretat de la vacuna per la rapidesa en què arriba. Les autoritats, doncs, sumen a la lluita contra el coronavirus una lluita per la confiança dels ciutadans, que podria arribar amb gests com el que anunciava Salvador Illa de vacunar-se en directe davant de tota Espanya.