Foto d'una carretera amb retencions.

Nova alerta a Catalunya: arribada avui mateix de gasos perjudicials

L'alerta pretén reduir emissions contaminants, que se sumen a les que ja hi ha a l'atmosfera per causes naturals

El Departament d'Acció Climàtica ha activat aquest dimecres un avís de prevenció per contaminació atmosfèrica. L'alerta és deguda a una intrusió de pols africana que podria durar diversos dies, en funció dels valors recollits a les diferents estacions.

L'avís de prevenció és la fase prèvia a la possibilitat d'episodi ambiental, sense que s'hagi de produir necessàriament. S'activa per reduir les emissions, concretament, les partícules que s'emeten per causa de les activitats humanes, que s'afegeixen a les que hi ha ja presents a l'atmosfera per motius naturals.

Suggeriments per part de la Generalitat

Pel que fa al transport, es recomana a la ciutadania realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta, preferiblement, escollint carrers poc freqüentats pel trànsit. També, prioritzar el transport públic així com reduir els desplaçaments amb vehicle privat. En l'àmbit del treball, si és possible fer-ho a distància o utilitzar el cotxe compartit i dur a terme una conducció eficient.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, farà un seguiment exhaustiu dels nivells. Així mateix, es valorarà diàriament si cal modificar o mantenir l'avís preventiu. En cas d'empitjorament, s'activaria un episodi de contaminació per partícules, o bé, si es reduïssin els nivells, es desactivaria l'avís preventiu.

Zona d'activació de l'alerta

Les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) van detectar un augment important de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10). L'avís va ser detectat el passat dimarts en l'ambient atmosfèric arran tota Catalunya.

La mitjana diària dels nivells de PM10 de dimarts va ser superior al valor de 50 μg/m³ en diverses estacions de mesurament. Concretament, a la Zona de Protecció Especial de l'Ambient Atmosfèric, ubicades a l'àrea de Barcelona i el Vallès i Baix Llobregat.

Així mateix, també s'han produït superacions del valor límit diari a les zones de la qualitat de l'aire de les comarques de Girona, Prepirineu, Terres de Ponent i Terres de l'Ebre. La previsió per les pròximes 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats a tot el territori i que es podria superar el valor diari de 50 μg/m³ durant el dimecres. Es preveu que la intrusió de pols africana persisteixi i que les condicions de dispersió no millorin significativament, fet que no permetrà reduir els valors en un termini de temps curt.