Foto control Guàrdia Civil

L'avís que han rebut molts conductors pel carnet de conduir: l'han de retornar

Si demanes un duplicat del permís de conduir, hauràs de tornar-lo

Molts dels conductors alguna vegada a la seva vida han hagut de sol·licitar un duplicat del carnet de conduir per haver-lo perdut, extraviat o haver estat robat.

La Direcció General de Trànsit té diferents maneres per poder demanar un duplicat de la teva documentació i poder tenir-la disponible en el menor temps possible. No obstant això, té lloc una problemàtica que ningú s'havia plantejat fins ara.

Què fem amb el permís de conduir si torna a aparèixer?

Foto de l'interior d'un cotxe.
Què fem amb el permís de conduir si torna a aparèixer? | Getty Images
 

La Direcció General de Trànsit recull al seu Reglament General de Conductors diversos articles que ens poden resoldre aquest dubte. Segons l'article 11, «el titular d'un permís o llicència de conducció haurà de tornar l'original d'aquest, si el troba, a la DGT». Per tant, si la DGT ha expedit una còpia nova després de la pèrdua del carnet original i el conductor el troba, haurà de tornar-lo.

A més d'això, aquest article reflecteix que «si és falsa la causa al·legada per obtenir el duplicat, en donaran coneixement a les autoritats judicials». Per tant, si detecten que el duplicat del carnet s'ha fet servir per a fins lucratius o per suplantar la identitat, estaran subjectes a sancions penals.

Podem sol·licitar el duplicat del permís de conduir si patim qualsevol tipus de robatori, pèrdua o si hi ha algun canvi en les dades personals. Un altre dels articles del Reglament General, concretament l'article 10, enuncia l'obligació de notificar a la DGT qualsevol canvi de domicili.

Així ho recull l'article 10 del Reglament General de Conductors de la DGT. «Qualsevol variació de les dades que figuren al permís o llicència de conducció haurà de ser comunicada en el termini de 15 dies, que es compten des de la data en què es produeixi, a la Prefectura Provincial de Trànsit».

Si hem de canviar les nostres dades personals i no ho fem, ens exposem a sancions. Cal tenir en compte que, si la direcció del nostre domicili no és correcte, la DGT no podria enviar les notificacions. També podria arribar-nos qualsevol multa i no poder beneficiar-nos de la bonificació per pagament immediat.

Passos a seguir per obtenir el duplicat del permís de conduir

Pots fer aquest tràmit per Internet, trucada de telèfon o presencialment. Per a aquestes opcions has de tenir en compte diversos requisits:

1. Internet

A través de l'aplicació de sol·licitud de duplicats. Necessitaràs certificat digital, DNI, cl@ve o DNI electrònic. Has de tenir descarregat el programa d'Autofirma.

Has de pagar les taxes abans de sol·licitar el duplicat. Accedir a l'aplicació de sol·licitud de duplicats i introduir les teves dades personals. Has de sol·licitar el duplicat, introduir el codi de les taxes ja abonades i finalitzar el tràmit.

2. Per telèfon

Pots sol·licitar el teu certificat a través del telèfon 060. Cal comprovar la teva identitat de manera que et faran algunes preguntes per corroborar-lo. Per pagar les taxes ho hauràs de fer de forma telemàtica.

El preu de la taxa és de 20,81 euros. Després de fer el tràmit, t'arribarà un correu electrònic amb el certificat provisional. Passats uns dies, t'arribarà a casa el permís físic a través de carta ordinària.

3. Presencialment

Has de lliurar tota la documentació a qualsevol Prefectura o Oficina de Trànsit. Per a aquesta opció, cal sol·licitar cita prèvia per Internet o bé trucant al 060. Has d'acudir amb la documentació original i en vigor per acreditar la teva identitat.

Necessitaràs el DNI o passaport. Si ets estranger comunitari, has de portar l'autorització de residència o el document d'identitat del teu país. Si ets estranger no comunitari, necessitaràs una autorització de residència en vigor. Amb tot això, podràs obtenir el teu duplicat del permís de conduir sense cap problema.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!