Espanya respira després de veure com la tercera onada de la pandèmia està arribant al final i la incidència acumulada ha baixat dels 250 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies. A hores d'ara, Espanya ja no es troba en risc extrem de contagi, si ens atenim al semàfor creat pel Consell Interterritorial per classificar la propagació del coronavirus. Actualment, el nostre país està en risc alt, segons la incidència acumulada en 14 dies que fixa aquest nivell per al rang de casos de Covid entre 150-250.
«Baixar dels 250 casos vol dir que passem de risc extrem a risc alt, però només en el cas de la incidència acumulada. Hi ha un altre panell de 24 indicadors, com el d'ocupació a l'UCI, en què encara estem bastant alts», explica a 'Nius' l'epidemiòleg espanyol Pedro Gullón.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
«Cal intentar que aquestes desescalades siguin molt lentes»
«Això de desescalar massa ràpid és una cosa que hem après en l'últim any. Ja al desembre, quan vam arribar als 250 d'incidència, més o menys, vam començar a permetre determinades activitats i de seguida es va produir un repunt molt ràpid», prossegueix Gullón.
Gullón adverteix del perill de llançar campanes al vol per aquest descens tan marcat de la IA. «A curt termini cal intentar que aquestes desescalades siguin molt lentes. Quan vam fer la desescalada de la primera onada, teníem incidències de 30, 40, 50, 100, com molt ... i ara estem en 250. Totes les desescalades que fem ara hem de fer-les amb força prudència: vigilant molt quin impacte pot tenir per a poder-les corregir», apunta el doctor.
«Estem en 250, que és molt, una incidència exagerada»
D'altra banda, Ildefonso Hernández, catedràtic de Salut Pública, dona continuïtat a la idea de Gullón. «Estem en 250, que és molt, una incidència exagerada. Seguim tenint pressió hospitalària i als serveis d'atenció primària i ens queda temps per recuperar el to dels serveis de salut. Les comunitats han començat a prendre mesures, però caldrà veure l'evolució. No revisar cada setmana, sinó esperar almenys tres setmanes. Cal anar amb pausa», confessa l'expert.
Els professionals sanitaris assenyalen que abril i maig seran uns mesos molt importants perquè es requereixen tots els recursos possibles perquè el pla de vacunació sigui un èxit. «De moment, Espanya està absorbint bé les vacunes que li arriben, però a l'abril i maig esperem que n'arribin moltes i això suposa un repte logístic que no és menor. Necessites que els serveis sanitaris no estiguin desbordats. Per tant, cal assegurar que en la desescalada actual no hi hagi res que impedeixi que entrem a l'abril i maig amb una incidència molt baixa. L'objectiu és apuntar a zero d'incidència i aconseguir-ho. No podem arriscar-nos a tenir una quarta onada problemàtica en el moment en el qual més necessitem la vacunació», exposa amb detall Hernández.
El que ens espera a Espanya, segons l'epidemiòleg Pedro Gullón
Ara, només queda ser prudents i analitzar la situació de la pandèmia a poc a poc, sabent que és molt difícil de pronosticar el que passarà d'aquí a uns mesos per la incidència que tinguin les noves variants de la Covid . Cal destacar que els llindars de risc seran canviants, ja que Espanya anirà immunitzant a més població en els propers mesos.
«Una incidència acumulada de 500 casos per 100.000 habitants en un moment de futur, amb molta població immunitzada i on la més vulnerable estigui protegida, potser no tindrà el mateix impacte en hospitalitzacions o en defuncions. Dependrà de les persones vacunades que no agafin la malaltia o, fins i tot que l'agafin, però de manera molt més lleu, com un refredat. Aquest és l'horitzó. El que més desitgem que passi», conclou la seva predicció Pere Gullón.