Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una oficina d'Hisenda

Avís de la Seguretat Social: canvi en les cotitzacions de milers de catalans

Durant aquests dies, molts estan rebent comunicats de la Seguretat Social

Amb l'arribada del nou any es produiran una sèrie de novetats al sistema de cotització. Aquesta mesura afectarà sobretot als treballadors per compte propi. I és que, a partir de l'1 de gener, podran aportar a la Seguretat Social en funció dels seus ingressos.

De fet, durant els darrers dies han remès un missatge de text als autònoms per informar-los sobre la reforma a la seva web. Fins i tot se'ls ofereix la possibilitat de simular la quota a abonar l'any que ve.

Un dels detalls en què incideixen més és la comunicació d'activitats. És a dir, aquells que es donin d'alta al règim d'autònoms des del gener, hauran d'informar sobre les tasques que desenvoluparan. Cal que ho facin arribar a la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS).

Per la seva banda, aquells que ja figurin al registre de treballadors per compte propi comptaran de termini fins al 31 de gener per comunicar-ho. Al portal de la TGSS, a través d'Importass, es pot fer aquest tràmit.

La reforma que afectarà als autònoms

Els autònoms porten molt de temps esperant per aquest moment. En qüestió d'uns dies començaran a cotitzar en funció dels ingressos aconseguits en el desenvolupament de les activitats professionals.

Treballador
Els autònoms pagaran les quotes a la Seguretat Social en funció dels ingressos | GTRES

Per establir la base de cotització s'han de prendre com a referència els rendiments nets de l'any natural. I això al marge que exerceixin la feina de casa de manera individual o dins d'una societat.

El càlcul d'aquests rendiments anuals es realitza sumant als ingressos nets l'import de les quotes pagades a la Seguretat Social. A la quantitat que se n'obtingui se li practicarà una deducció del 7% per despeses generals. I finalment caldrà dividir-ho entre els 12 mesos de l'any.

El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions posarà en marxa 15 trams de rendiment, i en algun d'ells acabarà enquadrat l'autònom. Així doncs, la forquilla de les quotes s'anirà ampliant al llarg dels propers anys.

El proper exercici, el mínim quedarà estipulat en 230 euros mensuals i el màxim en 500 euros. La quantia quedarà entre els 225 i 530 euros el 2024; per la seva banda, el 2025 s'abonarà un mínim de 200 euros i un màxim de 590 euros.

Canvi de les cotitzacions

És possible que durant un exercici es pugui esperar una variació dels rendiments nets. Si és així, sempre quedarà l'opció d'escollir una nova base de cotització cada dos mesos. Això, per tant, afectarà també la quota que cal abonar a la Seguretat Social.

Val a dir que les bases escollides anualment compten amb un caràcter provisional. Quan conclogui l'exercici, es regularitzaran les cotitzacions. Per això, la Tresoreria General de la Seguretat Social es recolzarà en les dades que li faciliti l'Agència Tributària.

José Luis Escrivá
El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va decidir que les quotes d'autònoms oscil·lin entre 230 i 500 euros el 2023 | GTRES

Hisenda serà l'encarregada d'informar els rendiments nets obtinguts al llarg de l'any. En el cas que la quota escollida fos inferior a allò ingressat, es notificarà aquesta diferència al treballador. I ha de procedir a abonar aquesta quantitat de diners que deu abans de l'últim dia del mes següent al de l'avís.

Quan passi el contrari, és a dir, que la quota abonada fos superior al que li correspondria per rendiments, seria la Seguretat Social la que tornaria la diferència. Si fos així, el termini s'estendria fins al 30 d'abril del següent exercici.

Tarifa plana per a nous autònoms

Els que vulguin donar-se d'alta com a autònoms durant els propers tres anys es podran beneficiar d'una tarifa plana. En aquest cas, seria de 80 euros els primers dotze mesos. Per això cal que no hagin estat registrats en el règim de treballadors per compte propi durant els dos últims anys.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp