Imatge d'una persona traient diners d'una cartera

Avís de la Seguretat Social a milers de catalans: han pagat més per un error

8.000 autònoms han pagat la quota mínima de 230 euros al gener, en lloc dels 80 euros de la Tarifa Plana

La Seguretat Social ha engegat aquest any el nou sistema de cotització dels autònoms per ingressos reals. L'entitat va detallar a finals de 2022 quins col·lectius es poden acollir a la reducció de 80 euros a la quota mensual. I és que, es tracta d'una Tarifa Plana durant 12 o 24 mesos.

La Tarifa Plana de 80 euros al mes se sol·licita en donar-se d'alta al règim d'autònoms de la Seguretat Social. Poden demanar-la aquells que mai la van sol·licitar si han estat dos anys de baixa com a autònoms, o els que sí que la van demanar, sempre que fos tres anys abans de la nova alta.

Ara, però, la Seguretat Social informa que ha cobrat per error la quota normal a 8.000 autònoms que es van donar d'alta entre l'1 i el 9 de gener. En lloc de cobrar-los els 80 euros de la Tarifa Plana, els han cobrat la quota mínima. És a dir, amb el nou sistema, la quota mínima és de 230 euros. 

L'error de la Seguretat Social

Això significa que milers de treballadors per compte propi han pagat aquest mes 230 euros en lloc de 80, com correspondria. Per això, la Seguretat Social enviarà en els propers dies un correu electrònic als afectats per informar-los de la situació. Així, l'entitat tornarà la diferència corresponent (150 euros).

Tot de bitllets i monedes
El Govern ha cobrat 150 euros de més a 8.000 autònoms | Canva

L'organisme informarà mitjançant aquesta carta als afectats sobre les accions correctores per tornar els diners. Des del ministeri asseguren que la intenció és resoldre-ho com més aviat millor, i a tot estirar al març. A més, es corregirà l'error per aplicar la Tarifa Plana a la pròxima quota.

Els que paguen la quota mínima

El departament que dirigeix José Luis Escrivá descarta que hi hagi hagut més errades en el cobrament de les quotes dels autònoms. Tampoc per a aquells autònoms que paguen la base mínima, la qual s'ha aplicat correctament. Tota la resta de les quotes de gener han procedit de manera adequada.

Segons el Ministeri de Seguretat Social, els autònoms que el 2022 cotitzaven per la base mínima s'han trobat amb dues situacions. Primer, als que no van sol·licitar l'actualització de la base de cotització se'ls ha aplicat un 0,6% més a la quota del gener. I és que aquesta ha passat de 294 a 299,71 euros.

En el cas dels autònoms que sí que van sol·licitar la revaloració de la base de cotització, se'ls ha aplicat el 0,6% més la pujada prevista del 8,6%. Aquests treballadors han passat a pagar 325,48 euros a la quota del gener. Forma part del nou sistema de trams que ha entrat en vigor l'1 de gener.

Així funciona el nou sistema

L'1 de gener del 2023 va entrar en vigor el nou sistema de cotització del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA). Aquest compta amb 15 trams de quotes des dels 230 euros fins als 500, en funció dels rendiments del treballador. Sí, ja que aquests trams aniran variant fins al 2025.

Treballador
Aquest 2023 s'estrena el nou sistema de quotes dels autònoms | GTRES

La quota mínima és de 230 euros, per als autònoms els ingressos dels quals siguin iguals o inferiors al Salari Mínim Interprofessional. El 2024, la tarifa es reduirà a 225 i l'any següent aquests autònoms pagaran 200 euros al mes. El segon tram, fins a 1.700 euros, es manté en 294 euros.

Per als rendiments superiors a 1.700 euros, la quota anirà augmentant al llarg dels propers tres anys. Els que tinguin ingressos fins a 4.050 euros, pagaran 100 euros més de quota entre el 2023 i el 2025.

El tram més alt, amb rendiments superiors als 6.000 euros, aquest any pagaran 500 euros mensuals i 590 el 2025. D'aquí a dos anys, el Govern i els agents socials pactaran els nous trams amb l'horitzó posat el 2032. D'aquesta manera, els autònoms poden canviar de tram cada dos mesos, sis cops l'any.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp