És una realitat que aquesta actual crisi de la Covid-19 ha afectat de ple a pràcticament tots els sectors econòmics i productius del panorama espanyol, i ha incidit sobretot amb més força a l'hostaleria i al turisme. I és que són moltes les empreses que s'han vist obligades a enviar a part o al total de la seva plantilla de treballadors a un ERTO per poder suportar de la millor manera possible els desencadenants d'aquesta situació tan extrema econòmicament.
El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) no disposa en aquests moments els mitjans necessaris per superar la caiguda del seu sistema informàtic soferta en aquesta última setmana. Una conseqüència que ha causat la decepció i la indignació per part dels treballadors, els quals afirmen que el pagament de les prestacions i subsidis tramitats des del passat 9 de març es veurà directament afectat en el pròxim mes d'abril, un cop es tornin a executar.
Per la seva banda, aquest organisme treballa per aconseguir la normalitat i recuperar els terminals afectats davant l'atac informàtic que va paralitzar la seva activitat.
Un 'ciberatac' que ha causat un tap considerable en les gestions
El desencadenant, qualificat per ser un 'ciberatac', ha causat cues d'espera al voltant de les tramitacions que no han pogut desenvolupar-se, ja que no es pot accedir al sistema perquè els terminals de l'organisme han quedat encriptats. Fonts d'aquest organisme del Treball van explicar que de moment no hi ha una xifra concreta del nombre d'expedients afectats per aquesta situació, però sí que estimen que serà inviable el fet de recuperar el ritme comú per arribar a temps per al pagament de la pròxima nòmina, que es tanca el pròxim 31 de març.
En aquesta mateixa línia, al mes de gener, aquest organisme va incrementar notòriament en 77.272 persones el nombre de beneficiaris reconeguts per al cobrament de prestacions econòmiques contributives i assistencials. En aquest mateix mes, la quantitat total quantificada de beneficiaris s'elevava a 2,74 milions de persones, a les quals se li hauria d'afegir els prop de 900.000 treballadors que es mantenen fins al moment en ERTO i que perceben per mitjà de l'organisme el 70% de la seva base reguladora.
En cas contrari, totes aquelles persones que ja tinguessin donada d'alta la seva prestació abans del 9 de març no està subjectes a cap risc de retard. Així mateix, el SEPE ja es va ocupar d'anunciar la setmana passada que els terminis dels temps marcats per a sol·licitar les prestacions corresponents s'ampliarien l'equivalent al temps que el servei estigués de baixa per evitar causar d'aquesta manera problemes als ciutadans en les seves gestions.
Fins al moment, tal com ha informat Manuel Galdeano, delegat del CSIF en l'organisme, la restauració del sistema informàtic roman incompleta i en funció de territoris, ja que a causa d'aquest 'ciberatac' i la posterior encriptació de les bases de dades del SEPE i s'ha restaurat l'activitat dels terminals un a un.
De la mateixa manera, Gerardo Gutiérrez, en una entrevista per a 'Cadena Ser', ha assegurat que l'atac s'havia contingut, s'estava treballant per solucionar-lo com més aviat millor i que, el positiu era que les dades confidencials de les persones inscrites a les oficines SEPE no s'han vist compromeses. Igualment va demanar públicament que aquests usuaris comprovessin amb cura el remitent dels correus electrònics presumptament remès pel SEPE i assegurant d'aquesta manera la seva autenticitat.
Gutiérrez va assegurar que quan es reprengui la normalitat i estiguin operatives totes les aplicacions, el SEPE elaborarà un pla de xoc per tal d'actualitzar i posar al dia durant el mes de març les demores produïdes per aquest 'ciberatac'. «Estem en disposició d'afirmar que durant el mes de març podrem respondre amb normalitat al reconeixement de prestacions per atur», explica el directiu.