En un món cada cop més digital, les estafes adreçades als clients d'entitats financeres s'han multiplicat. I han esdevingut una amenaça constant. En aquest context, el Banco Santander ha emès un avís urgent als seus clients.
L'entitat els ha instat a eliminar immediatament qualsevol comunicació sospitosa que puguin rebre. Aquesta mesura preventiva busca protegir els usuaris de fraus que cada cop són més sofisticats i freqüents.
L'auge del spoofing, una amenaça creixent per a Banco Santander
Una de les estafes més comunes i perilloses actualment és l'spoofing o la suplantació d'identitat. Aquest tipus de frau implica l'ús de diverses tècniques per part de delinqüents per fer-se passar per persones. O entitats de confiança, com el Banco Santander mateix.
L'objectiu principal és enganyar les víctimes per obtenir informació sensible. Com a credencials de banca electrònica, dades de targetes de crèdit o dèbit, i altres mètodes de pagament que permetin fer transaccions no autoritzades.
El Banco Santander ha destacat que, a través de l'spoofing, els estafadors no només busquen accedir a fons directament. També busquen obtenir informació personal addicional, com el DNI o la data de naixement, que es pot fer servir per cometre altres delictes més complexos.
Com identificar i evitar les estafes de spoofing
El Banco Santander ha recordat als seus clients que les entitats financeres mai no sol·liciten informació personal. No demanen mitjançant cap mitjà, com SMS o trucades telefòniques, la provisió de credencials de banca electrònica, numeració de targetes, dates de caducitat o els tres dígits necessaris per a compres en línia.
Reconèixer aquestes pràctiques és fonamental per evitar caure en mans dels estafadors. I és que una de les variants més comunes del spoofing és l'SMS spoofing. Consisteix en l'enviament de missatges que aparenten ser del Banco Santander, amb el propòsit que la víctima faciliti informació personal o financera.
Per augmentar la versemblança, els delinqüents modifiquen el número de telèfon original. De manera que el missatge aparegui al fil de converses legítimes del banc.
Aquests missatges solen incloure enllaços a pàgines web falses que imiten el lloc oficial del banc. O instrueixen la víctima perquè truqui a un número telefònic on se li sol·licitaran dades sensibles, com l'usuari i la contrasenya de la banca electrònica.
De manera similar, els estafadors també fan servir trucades telefòniques per suplantar la identitat del Banco Santander. Canvien l'ID de trucada o el número de telèfon per enganyar la víctima. I es fan passar per personal del banc, demanant informació personal crucial per dur a terme el frau.
Una altra variant de l'spoofing és la falsificació de correus electrònics. Els estafadors creen missatges que semblen ser enviats pel Banco Santander. Però, en revisar el domini del remitent, es pot detectar una discrepància a l'adreça després de l'arrova (@), indicant que no és legítim.
Consells del Banco Santander per protegir-se de les estafes
El Banco Santander recomana als seus clients adoptar les mesures següents per evitar ser víctimes d'aquests fraus. Abans de respondre a qualsevol missatge o correu electrònic, assegura't que l'adreça del remitent correspon al domini oficial del banc.
Evita accedir a enllaços inclosos en missatges no sol·licitats. En lloc d'això, introdueix directament a la pàgina oficial del Banco Santander a través del teu navegador.
A més, mai lliuris dades personals o financeres a través de missatges, correus electrònics o trucades telefòniques no verificades. Si reps una comunicació sospitosa, posa't en contacte amb el Banco Santander a través dels seus canals oficials per confirmar l'autenticitat del missatge.