El 22 de desembre és una data marcada en vermell al calendari de milions de persones. Aquest dia, els nens de San Ildefonso canten els números més esperats de l'any: la Loteria de Nadal.
I, encara que tots esperem que ens toqui la 'grossa', també hi ha alguna cosa que molts no tenen en compte quan es tracta de repartir el premi. Què passa si el dècim és compartit? Doncs CaixaBank ho ha revelat per evitar sorpreses desagradables.
En un avís recent als seus clients, CaixaBank ha alertat sobre les conseqüències fiscals que pot comportar la loteria. Especialment quan diverses persones decideixen compartir una butlleta premiada.
CaixaBank revela què passa en compartir un dècim de loteria
És habitual que familiars, amics o companys de feina comprin junts una butlleta de loteria per repartir els possibles guanys. Tot i això, cal tenir molt clar com es reparteix el premi, ja que això influeix directament en la tributació que s'aplicarà.
CaixaBank ha alertat que, segons la normativa, està subjecte a un tribut que depèn de la quantia. En aquest sentit, la quantia exempta, és a dir, els primers 40.000 euros no tributen.
No obstant això, qualsevol quantitat que excedeixi aquesta xifra sí que ha de tributar. Si el dècim és compartit, la quantitat que no tributa es prorrateja entre els cotitulars segons el percentatge de participació.
Per exemple, si un grup de quatre companys de feina compra una butlleta i resulta premiada amb el segon premi, dotat amb 125.000 euros, la quantitat exempta seria 40.000 euros. Això significa que la base imposable seria de 85.000 euros (125.000-40.000).
A aquesta quantitat se li aplicaria un 20% de retenció per part d'Hisenda, cosa que equival a una retenció de 17.000 euros (4.250 euros per cadascun dels premiats). Al final, cadascun dels companys rebria 27.000 euros.
La importància d'evitar confusions amb Hisenda
Un dels punts clau que ha assenyalat CaixaBank és la necessitat assegurar-se que no hi hagi confusió en el repartiment del premi. Si diverses persones han comprat una butlleta i decideixen repartir-la, és important no cobrar-la en nom d'una sola persona i després dividir-la.
Això podria ser interpretat per Hisenda com una donació. I generaria l'obligació de pagar l'impost de successions i donacions a la comunitat autònoma corresponent.
El millor consell és que tots els premiats acudeixin junts a cobrar el premi a través d'una entitat bancària com CaixaBank. En fer-ho, el banc s'encarregarà de gestionar correctament el cobrament i d'informar a Hisenda de les persones que han compartit el dècim. D'aquesta manera, tot quedarà correctament registrat i evitaràs qualsevol problema amb l'Agència Tributària.
CaixaBank, el banc que t'ajuda a gestionar els teus premis
Si ets client de CaixaBank i has comprat un dècim de loteria compartit, l'entitat s'encarregarà d'ajudar-te en tot el procés. A més de facilitar el cobrament, el banc s'assegurarà que el repartiment es faci de manera correcta i conforme a la llei. D'aquesta manera, no només podràs gaudir del teu premi, sinó també fer-ho de manera segura, sense preocupacions pels impostos.