L'expresident del Govern, José María Aznar, ha expressat la seva angoixa davant la situació de «màxim risc» per a Espanya si finalment es conforma un Govern de coalició «radical» d'esquerres «consentit pel secessionisme i independentisme».
«Si construïm un Govern en el qual per primera vegada, des de finals de la Guerra Civil, entren els comunistes chavistes a favor de Veneçuela i consentit per l'independentisme, estem en una situació de màxim risc perquè un Govern com el que s'està intentant formar amb algú que està condemnat per sedició i amb algú com un terrorista convicte i confés, són paraules majors i no desitjo que ocorri», ha insistit Aznar.
En la seva intervenció en una conferència sobre el futur d'Europa, juntament amb l'expresident de França, Nicolás Sarkozy, Aznar ha expressat la seva «angoixa i preocupació» per la possible aliança que el PSOE pugui fer amb Unides Podem i amb els partits separatistes per a formar Govern. Segons ha advertit, malgrat que es pot demanar «ajuda» de tots «els nostres amics» europeus, «que la tenim», cal saber «el que tenim entre mans» que és l'intent de formar un Govern amb la «complaença secessionista».
L'expresident ha recalcat que la seva «responsabilitat» és «alçar la veu» per a avisar del «risc important» d'un pacte «consentit» pels independentistes. Per això, ha assegurat que la seva veu «se sentirà» mentre es pugui perquè no va «ni a acceptar, ni veure, ni a viure» cap possibilitat que Espanya «es trenqui».
Sarkozy creu que l'independentisme és un problema «per a tota Europa»
Per la seva banda, Sarkozy, que ha destacat que «sempre» ha estat un «amic» del nostre país, ha assegurat que França «sempre estarà al costat de la democràcia espanyola, sigui com sigui el Govern». Però també ha assegurat que una Espanya «unida» és un factor «fonamental d'estabilitat» per a Europa.
A més, l'expresident francès ha ressaltat que la independència de Catalunya «no és un problema exclusivament» d'Espanya, sinó que és un problema «per a tota Europa», igual que el Brexit «no és un problema només dels anglesos». Per això, ha advertit que el món «es mou» i cal «moure's amb ell» perquè si no «es trencarà pertot arreu».
«És un verí i quan passa és com una fuita d'aigua, al principi és petit, però després està la pressió en tots els estats europeus. Si Catalunya no forma part d'Espanya, després seran els escocesos, després les tres regions del nord d'Itàlia i així. Hi haurà més divisió quan necessitem estar més units que mai», ha sentenciat. En la seva opinió, «fa falta més ambició» política de cara al futur perquè l'«immobilisme» que hi ha actualment és el que «permet als que té ganes de trencar-lo tot que siguin els que es converteixin en els que poden convertir un somni en realitat».