IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Quatre babuïns sobreviuen 3 mesos amb un transplantament de cor de porc

Un estudi mèdic amb aquesta espècie de mico suposa un gran avenç en les operacions de transplantament amb cors d'exemplars animals i la posterior adaptació

Assaig amb babuins per al transplantament a humans de cors de porc
Assaig amb babuins per al transplantament a humans de cors de porc | Pixabay

Els cors de porc tenen unes característiques especials que permetrien transplantar-los als humans que sofreixen una insuficiència cardíaca terminal. El trasplantament de cor de porc s'estudia des de fa uns 25 anys com a futura alternativa davant la falta de donants. Un assaig mèdic exitós amb babuïns, que han rebut un cor de porc, dona optimisme per realitzar aquest tipus de tractament.

Quatre babuïns han sobreviscut almenys tres mesos després de transplantar-los un cor de porc. Un equip d’investigadors alemanys i suecs ha aconseguit allargar de manera important la supervivència dels simis operats, de 57 dies fins ara a més de 90 dies, tal com publica els resultats la revista ‘Nature’.

L’origen del cor prové de porcs transgènics, és a dir modificats genèticament, perquè l’òrgan sigui més compatible. Els investigadors van realitzar aquest assaig amb un total de 16 babuïns, al quals van millorar progressivament la tècnica per aconseguir millors resultats. Només 4 continuaven vius després de 90 dies, el període de temps que es plantejaven per a l’estudi. Van haver dos babuïns que sobrevisqueren 195 dies des de l’operació.

Els científics van provar innovacions per allargar la vida dels babuïns

Els autors de l’assaig mèdic van descobrir que si conservaven el cor de porc a 8º i li bombejaven un estil de sang en forma de solució oxigenada, conservava millor els teixits. La millora va allargar la vida dels transplantats, però no suficient.

Els científics van dur a terme tres modificacions més. Un va ser reduir la pressió arterial dels babuïns per igualar-la a la dels porcs. Després van administrar-los un fàrmac per evitar el creixement excessiu de l'òrgan. Finalment, van subministrar-los cortisona. Amb tots aquests canvis, van aconseguir la supervivència de noranta dies.

Calen més experiments per justificar la viabilitat del transplantament

No hi ha prou per començar les proves en humans. Un portaveu del Centre Alemany del Cor, a Berlín, explica a ‘Nature’ que caldrien supervivències més llargues que les fins ara per autoritzar els assajos. També s’hauria de prevenir millor el risc d’infecció per virus porcins que podria emmalaltir el receptor.

Aquest centre d’investigació promociona l’ús de dispositius que s’utilitzen mentre el pacient espera un donant, els quals s’han actualitzat notablement els últims 20 anys i es podrien fer servir permanentment per millorar la circulació de la sang en malalts amb insuficiència cardíaca. 8 milions de nord-americans patiran aquesta patologia el 2030, per tant creuen que aquesta opció és més factible i s’evitarien també els dilemes sobre l’ús de porcs transgènics com a donants.

Tot i així, aquests avenços presentats en el treball segur podran beneficiar els transplantaments entre humans a més curt termini que l’aprovació del recanvi amb cors d’altres especies animals.


Comentaris

envia el comentari