El bacteri letal detectat a Barcelona i Girona ha causat la mort de deu nadons prematurs en quatre anys

Segons ha fet patent Joan Guix, secretari de Salut Pública de Catalunya, aquesta classe d’infeccions són força freqüents en pacients immunodeprimits

nadó
El bacteri letal detectat a Barcelona i Girona ha causat la mort de deu nadons prematurs en quatre anys | CatalunyaDiari.cat

El bacteri Klebsiella està causant molts maldecaps arreu del territori al llarg de les últimes setmanes. Els dos nadons que van morir el passat 29 d’abril a Vall d'Hebron, juntament amb el bebè prematur que va perdre la vida ahir a Girona, han creat una alarma social que s’ha estès a tots els racons de Catalunya.

Amb tot, aquest tipus d’infecció és més comuna del que sembla, i en tan sols quatre anys ja s’ha cobrat la vida de deu nadons prematurs —a banda d’infectar-ne un total de 94 entre els anys 2015 i 2018—, tots ells ingressats en diferents unitats de neonatologia.

Una infecció freqüent en pacients immunodeprimits

En aquest sentit, des de l’Institut Català de Salut han explicat el següent: «Aquesta classe d’infeccions són relativament freqüents en unitats on hi ha malalts d’aquest tipus, immunodeprimits».

Quelcom que no és d’estranyar, si tenim en compte que el Klebsiella pneumonae «és un microorganisme oportunista» que viu de manera habitual en el nostre organisme. D’aquesta manera, doncs, el bacteri actua quan la persona en qüestió compta amb una immunitat feble.

Klebsiella pneumoniae
El Klebsiella pneumonae «és un microorganisme oportunista» | Cedida

 

Per tot això, el secretari de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, ha expressat que no hi ha motius d’alarma, afirmant que el brot detectat ahir a l’Hospital Josep Trueta de Girona es troba actualment sota control.

El nombre de nadons infectats va créixer al mes de març

D’altra banda Lluís Mayol, que és el cap de pediatria del centre gironí, ha explicat que els primers casos van ser detectats a finals de l’any passat, si bé la majoria d’afectacions van ser lleus i es van presentar en forma de conjuntivitis. Amb tot, a partir del mes de març el nombre de nadons afectats va incrementar notòriament, motiu pel qual ja el van passar a considerar un brot.

Per aquest motiu, el Trueta es va posar en contacte amb el Servei de Vigilància Epidemiològica de la Generalitat, i es va iniciar una investigació per determinar quants bebès havien resultat infectats. En total, onze prematurs havien estat colonitzats però no havien contret la malaltia, mentre que dos nadons ja tenien la infecció activa, i un d’ells és el que va acabar morint. 


Comentaris

envia el comentari