Bones notícies sobre la covid-19 a les residències de Catalunya: la incidència baixa

El BIOCOMSC observa una caiguda en picat de l'impacte de la covid-19 en els centres geriàtrics a mitjan gener

Pla detall d'un treballador de residència amb una usuària, a Tarragona
Les morts han disminuït notablement gràcies a la vacuna. | Athenea

Les morts de persones que viuen en residències a causa de la covid-19 han passat del 40% aproximadament del total de defuncions a Catalunya a menys del 15%. Així ho ha explicat la investigadora del grup BIOCOMSC de la UPC Clara Prats a RAC1 sobre un dels informes que han elaborat per a la Comissió Europea. «Veiem que la vacunació està sent efectiva i que, en aquests entorns on s'ha patit tantíssim, estan arribant les bones notícies», ha afirmat. Prats ha assenyalat que la caiguda en picat de les hospitalitzacions, primer, i de la mortalitat, després, va començar a veure's cap al 20 de gener, quan el 70% dels residents havia rebut la primera dosi de la vacuna, ja que és un nombre «prou gran» per als efectes poblacionals.

La líder del grup de Biologia Computacional (BIOCOMSC) ha destacat també que, si entre l'octubre i el desembre les persones que viuen en residències representaven el 8% del total d'hospitalitzacions, en aquests moments se situen en el 4%, una dada que continua baixant. L'estudi és un dels informes setmanals que elabora el grup per a la Comissió Europea a partir de les dades obertes de Catalunya.

Pfizer diu que la seva vacuna es pot mantenir dues setmanes a temperatures de -25 a -15 graus

Pfizer-BioNTech assegura ara que la seva vacuna es pot mantenir estable durant dues setmanes a temperatures d'entre -25 i -15 graus, cosa que permetria guardar-la en frigorífics i refrigeradors més habituals en el sector farmacèutic, i no només als de -80 graus usats actualment. La companyia ha presentat els seus informes amb aquestes noves informacions al regulador dels Estats Units, la FDA, per aconseguir actualitzar l'autorització actual d'ús de la vacuna, i preveu fer-ho amb la resta de reguladors del món, com l'EMA europea, en les properes setmanes. Segons el CEO i cofundador de BioNTech, Ugur Sahin, les noves dades permetrien «major flexibilitat» en la gestió de la vacuna.

«La nostra prioritat va ser desenvolupar ràpid i de fora segura una vacuna efectiva i posar-la a disposició dels més vulnerables per salvar vides. Alhora, hem continuat analitzant dades que permetrien l'emmagatzematge a -20 graus», ha indicat Sahin, que ha afegit que seguiran investigant per desenvolupar noves formulacions que facin «encara més fàcil el transport i l'ús» de la vacuna. El president de Pfizer, Albert Bourla, ha explicat que han estat fent «contínuament» estudis d'estabilitat de la vacuna per facilitar-ne la producció a escala comercial i fer-la «el més accessible possible». «Si s'aprova, aquesta nova opció d'emmagatzematge podria oferir a les farmàcies i centres de vacunació molta més flexibilitat en la gestió de les vacunes», ha afegit.

Actualment, les indicacions sobre la vacuna de Pfizer-BioNTech asseguren que s'ha de guardar en ultracongeladors d'entre -80 i -60 graus fins a sis mesos. Abans de mesclar-se amb la solució salina per injectar-les, les dosis també es poden guardar cinc dies en una nevera estàndard d'entre 2 i 8 graus. L'opció plantejada ara d'entre -25 i -15 graus permetria guardar les vacunes en un període de dues setmanes addicionals als cinc dies que es permeten ara en refrigeradors normals.


Comentaris

envia el comentari