El confinament de tot el país a causa de la pandèmia del coronavirus ha capgirat el dia a dia de tota la població sense excepcions i les conseqüències socioeconòmiques són, per ara, una incògnita de dimensions gegants. No obstant, aquesta aturada de gran part de les activitats i de moviments de persones s’està notant molt a nivell mediambiental, i és que la contaminació ha caigut fins a mínims històrics i pràcticament sense precedents, especialment pel que fa al diòxid de nitrogen (NO2), emès principalment pels vehicles.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
A gran escala, els nivells de NO2 s’han reduït un 55% a tot l’estat i prop d’un 60% en el conjunt de Catalunya des que va entrar en vigor l’estat d’alarma el 14 de març fins als primers dies d’abril. Les zones urbanes on més ha millorat la qualitat de l’aire a tota la península han estat les de la costa mediterrània, i, per aquesta raó, les comarques de Tarragona mostren un descens de la pol·lució molt important que ha arribat a ser puntualment del 89%.
La millor qualitat de l’aire del segle
La contaminació ha anat baixant a mesura que portem més dies confinats, però sobretot a mesura que es van aprovant noves mesures restrictives de moviments de les persones i de l’activitat laboral. Per exemple, el primer dia laboral després de l’entrada en vigor del decret d’alarma, el dilluns 16 de març, la baixada de les emissions de NO2 va ser d’un 52%, però el següent dilluns, el 23 de març, el descens va arribar a ser del 89%, tot un rècord mai vist aquest segle XXI.
La tendència ha estat descendent en general, amb petits repunts de la contaminació de forma puntual i amb unes dades que, de mitjana, es mouen entre el 60% i el 70% de descens, amb petits pics fregant el 90%. En aquest sentit, les comparacions es fan amb les dades de NO2 obtingues durant el període 2015-2019.
Les comarques que lideren el descens
Segons les dades facilitades pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, i tal com ha passat a la resta de Catalunya, les comarques tarragonines que lideren el descens de la contaminació han estat les més habitades i on hi ha més activitat industrial i trànsit. En concret, són el Tarragonès, el Baix Camp i el Baix Penedès.
En aquest sentit, l’institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha confeccionat uns mapes de la contaminació a Catalunya abans i després de l’inici de l’estat d’alarma, a partir de les dades del satèl·lit Sentinel-5P del programa europeu Copernicus que analitza l’estat de l’atmosfera terrestre. En aquests mapes, l’últim dels quals data del 22 de març, es pot veure molt clarament la rebaixa dràstica de la pol·lució coincidint amb el confinament:
Les dades captades pel satèl·lit #Sentinel-5P mostren la disminució de la contaminació de l’aire en relació a la pandèmia de #coronavirus.
Més info: https://t.co/aobqCCu8Ig#COVID19@CopernicusEUpic.twitter.com/nwYmIxI9um— ICGC. Generalitat (@ICGCat) March 27, 2020
Altres gasos i ajuda de la meteorologia
No obstant, aquestes dades mostren només el descens dràstic de les emissions de NO2 a causa de la reducció sobtada del trànsit arreu del territori, cosa que evidencia l’impacte de l’ús del vehicle privat en el medi ambient. En aquest sentit, altres gasos contaminants, com ara el metà o el monòxid de carboni, no s’han reduït gaire, ja que part de l’activitat industrial ha continuat, considerada tasca essencial per garantir els subministres bàsics a la població durant el confinament.
Finalment, la meteorologia també és un factor important a tenir en compte, ja que quan tenim dies ventilats i de moviment en l’atmosfera a causa de les borrasques notem una millora de la qualitat de l’aire. Aquesta millora és encara més evident aquests dies en situacions meteorològicament mogudes, com ara els dies 22 o 23 de març, quan es va registrar el rècord de descens de la contaminació a Tarragona.
Les darreres jornades hem tingut un temporal de llevant que també ha ajudat a fer baixar les dades de pol·lució fins a gairebé el 90%, a l’espera que les dades definitives siguin contrastades. El vent i la pluja han contribuït a millorar molt la qualitat de l’aire, mentre que tot plegat s’ha ajuntat amb les noves mesures restrictives més dures aprovades pel govern espanyol que han limitat encara més el trànsit.