Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general diversos turismes al seu pas pel nou peatge troncal de l'AP-7 entre Vila-seca i Salou

Un any d'AP-7 sense peatges: 300 milions d'estalvi per als usuaris i 26% més d'intensitat de vehicles

El govern espanyol està redactant un estudi per tram per tal d'analitzar la distribució del trànsit i avaluar la necessitat d'actuacions

L’any sense peatges a l’AP-7 s’ha traduït en un estalvi de 300 milions d'euros en mobilitat per als usuaris i un 1,29 per cent més d’Intensitat Mitjana Diària (IMD) de vehicles en el tram València-Tarragona i del 26,68 per cent entre València i Alacant, segons les dades exposades avui dimarts per la delegada del govern espanyol al País Valencià, Gloria Calero, i el conseller d’Obres Públiques, Arcadi España, durant l’acte de balanç de la liberalització d’aquesta via, celebrat al punt on hi havia el peatge d’Ondara (Alacant).

Segons Calero, aquesta liberalització «ha donat pas a la major transformació de la mobilitat a la Comunitat Valenciana en els últims 50 anys», fet que ha suposat un estalvi per als transportistes d’entre 2.000 i 2.500 euros anuals per vehicle i d’entre 250 i 350 euros per any per a les famílies que es desplacen habitualment a València, Alacant o altres ciutats.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

«El govern espanyol va adquirir el compromís que les concessions que s’acabessin no es prorrogarien ni es tornarien a licitar per tal que, d’aquesta manera, les infraestructures passessin a mans de l’administració i deixessin de gestionar-les concessionàries privades per evitar perpetuar els desequilibris territorials i la desigualtat entre la ciutadania en funció del seu lloc de residència», ha assenyalat la delegada, per a qui «és evident que els beneficis socials més importants de la utilització de l’AP-7 són, i han estat, els estalvis de temps de viatge».

Així mateix, ha detallat que el sector del transport per carretera és un dels més beneficiats per la finalització del peatge als 374 quilòmetres entre Tarragona i València, amb un estalvi quantificat entre els 2.000 i 2.500 euros per vehicle. Alhora, per als particulars i autònoms que utilitzin regularment, o almenys una vegada al mes el trajecte complet de l’autopista, aquest estalvi se situa al voltant dels 600 euros anuals. Mentrestant, l’estalvi estimat de les famílies de la Marina Alta que es desplacen habitualment a València, Alacant o altres ciutats de la costa s’enfila fins als 250 i 350 euros anuals.

Calero ha apuntat que, a l’aposta per la gratuïtat del major nus de transport terrestre i que vertebra el País Valencià, com és l’AP-7, «s’afegeix l’aposta decidida pel Corredor Mediterrani, amb la qual cosa aconseguirem situar el territori valencià com una autonomia puntera en les comunicacions i competitivitat empresarial».

El passat 31 de desembre de 2019 va finalitzar la concessió dels trams Tarragona-València i València-Alacant de l’autopista AP-7. A partir de llavors, la gestió ha correspost al Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana. La longitud total és de 373,7 quilòmetres, 86,4 dels quals són a Tarragona; 120,5 a Castelló; 88,1 a València i 78,7 a Alacant.

La IMD del total de vehicles en el tram Tarragona-València durant els mesos de juny a octubre d’aquest any reflecteix 26.635 vehicles, 8.570 dels quals són pesants i 18.065 no pesants. En l’últim any de pagament, entre juny i octubre, la IMD va ser de 26.295 vehicles, 6.112 pesants i 20.183 no pesants. Per tant, s’ha produït un increment general de l’1,29% en IMD, mentre que l’increment en vehicles pesants se situa en el 40,21% i el descens de la IMD en no pesants del 10,49%.

Al tram València-Alacant, entre els mesos de juny i octubre de 2020 han passat 30.843 vehicles, 2.380 dels quals pesants i 28.463 no pesants. L’any passat, les xifres de circulació globals van ser de 24.346 vehicles, 1.217 pesants i 23.129 no pesants. Per tant, hi ha un increment general del 26,68%, mentre que l’increment de la IMD en vehicles pesants ha estat del 95,56% i l’increment de la IMD en no pesants, del 23,06%.

Pandèmia i unes xifres distorsionades

Amb tot això, des del govern espanyol es destaca que la situació generada per la pandèmia ha significat una modificació de la mobilitat que distorsiona la comparació. El Ministeri està redactant dos estudis previs, un per tram, per estudiar la distribució de la demanda de trànsit després de la supressió del peatge i avaluar la necessitat de fer actuacions a la Xarxa de Carreteres de l’Estat amb el canvi de les condicions d’explotació de la via.

Aquestes dades permetran determinar les millors solucions per a les actuacions que s’hagin de fer, com ara la remodelació d’enllaços existents o implantar-ne de nous, i establir la seva programació.

En el projecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2021 s’ha inclòs una dotació pressupostària de 400.000 euros (100.000 euros per província afectada) per a la ‘Millora de la permeabilitat a l’AP-7’, amb la voluntat de seguir avançant en aquests estudis.