Les connexions irregulars a la xarxa elèctrica catalana van augmentar un 69% el 2020 respecte al 2015, segons ha informat la companyia Endesa aquest dimarts en un comunicat. Durant el 2020 es van detectar a Catalunya gairebé 24.500 casos de connexions il·lícites, mentre que el 2105 la xifra d’expedients oberts no arribava a 14.500. A les comarques de Tarragona, precisament, les connexions fraudulentes van ser un total de 2.867, la qual cosa suposa un increment del 22% respecte a fa cinc anys.
Amb això, l’energia defraudada durant el passat 2020 a la demarcació tarragonina va superar els 70 milions de kilowatts hora any, segons Endesa, que equival al consum mensual de més de 260.000 llars. Pel que fa al territori català, el volum d’energia estafada va ser de 379 milions de kilowatts hora any, és a dir, el consum mensual de més d’1,4 milions de llars. La detecció d’aquesta mena de pràctiques rau, en part, «a l’èxit de la utilització de noves tecnologies i eines massives de dades», apunta la companyia, així com la multiplicació dels mitjans per combatre el frau elèctric.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
Intel·ligència artificial
La introducció de la Intel·ligència Artificial (IA) «ha marcat un abans i un després» en la detecció d’aquestes connexions, ja que en tres anys, de 2018 a 2020, s’ha aconseguit detectar frau elèctric en una de cada dues inspeccions fetes arreu d’Espanya. La xifra duplica els registres del 2017, que és quan Endesa va començar a aplicar tècniques d’aprenentatge automàtic i profund per detectar pèrdues d’energia no tècniques.
La digitalització de la xarxa, el desplegament de sensors i la implantació de comptadors intel·ligents fa que cada vegada s’obtingui més informació sobre el funcionament dels equips de mesura i de la xarxa de mitjana i baixa tensió. Així, Endesa pot detectar «de manera eficient tota mena de fraus», tant en subministraments amb contracte en vigor o sense contracte, i dels fraus tradicionals als més sofisticats.
La col·laboració ciutadana, clau
Des de fa setmanes, Endesa i el Govern «treballen conjuntament» en un pla de coordinació amb diferents actuacions que permeten identificar i resoldre usos i connexions fraudulentes de la xarxa de distribució, incloent-hi les provocades per cultius de marihuana. A més, el 2020 Endesa va rebre 21.000 notificacions, sigui per telèfon com per correu electrònic, de ciutadans que alertaven de forma anònima de possibles estafes a Catalunya, fet que va acabar amb 15.000 inspeccions que van permetre detectar 3.300 fraus.