Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Festa Major de Sant Joan

Sant Joan de Valls: la festa major híbrida «planta cara» al coronavirus

La crisi no va impedir la recuperació dels tocs manuals de campanes o la presentació del Basilisc petit | Les gralles, protagonistes també d'un Sant Joan sense castells

Festa Major de Sant Joan
La sortida de l'Àliga al balcó és un dels pocs actes que s'han mantingut enguany | Ajuntament de Valls / Pere Toda

La ciutat de Valls ha acabat la celebració de la Festa Major de Sant Joan amb la sensació «d’haver plantat cara al coronavirus», segons han apuntat des del consistori. Als actes anunciats es van sumar també iniciatives d’última hora que demostren l’estret lligam que la capital de l’Alt Camp manté amb el patrimoni immaterial. Els grallers dels Xiquets de Valls, per exemple, no van voler deixar òrfena la plaça del Blat de l’emblemàtic toc de castells i el van fer sonar al migdia del 24 de juny, mentre altres músics tradicionals locals interpretaven, durant la Nit de Completes, la balladeta dels gegants des d’un dels balcons de l’anomenat ‘quilòmetre zero casteller’. D’altra banda, Sant Joan va poder presentar estrenes com la recuperació del toc manual de campanes i la nova figura del seguici petit: el Basilisc petit.

A Valls, la festa començava amb una altra novetat, la ubicació de la Casa de la Festa, que passava del reduït espai de la Biblioteca Popular al nou del Teatre Principal, amb una posada en escena més espectacular. En total, 1.085 persones han pogut gaudir de la imatgeria i vestuari del seguici cerimonial vallenc exposats aquests dies al teatre, gràcies a l'organització de la Unió Anelles de la Flama, cooperant en tot moment amb la resta d’entitats culturals vallenques.

L'Àliga, la Moixiganga i l'enramat de Sant Joan, presents

Una part dels actes rituals de la festa també han estat molt presents. Amb això, l’Àliga ha sortit cada matí al balcó del Saló de sessions de l’Ajuntament, i l’Aligueta li va agafar el relleu en la darrera jornada tot evidenciant el particular enamorament que Valls —i altres ciutats del Camp, com Tarragona— manté amb aquesta figura del bestiari. Membres de la Moixiganga, d’altra banda, van realitzar l’obertura i tancament de la capelleta votiva; es va fer el tradicional enramat de la creu de Sant Joan a l’església; més de 200 persones es van emocionar amb el toc de castells interpretat per l’orgue de l’arxiprestal i alguns van vessar llàgrimes un cop va ballar l’Àliga, com a final de les Completes.

A més, nou grups de grallers amb el toc de matinades executat pels carrers «van mantenir la capitalitat vallenca en aquest instrument», destaquen des de l'Ajuntament, fent arribar la festa a tots els barris del municipi; i un centenar de persones van assistir també al Vot del Poble, amb el toc d’ofertori de les gralles antigues conservades al Museu de la ciutat.

Valls viu la Festa Major de Sant Joan més atípica
Valls va viure la Festa Major de Sant Joan més atípica | Fabián Acidres

Sant Joan híbrid, entre televisió i xarxes socials

El Sant Joan de Valls més virtual també ha deixat bones dades de seguiment a través de la televisió pública del Camp de Tarragona, ’TAC12’, i del canal de YouTube de l’Ajuntament, que ha pujat en nombre de seguidors. Així, el total dels concerts musicals han comptat amb prop de 10.000 visualitzacions —7.207 per als concerts i 2.462 per als concerts vermut dels sonadors tradicionals, segons dades del consistori.

Pel que fa a les xarxes socials, l’Instagram del Sant Joan de Valls ha compartit una mitjana de 25 publicacions per setmana, mentre que el Twitter festiu ha comptat amb 33 publicacions setmanals i Facebook amb 123. En xifres totals, el Twitter oficial ha difós 529 tuits sobre la Festa Major, Instagram ha penjat 110 publicacions i Facebook 143. En total, el compte de Facebook acaba el Sant Joan 2020 amb 2.129 seguidors, Instagram amb 1.396 i Twitter amb 979.