Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge dels efectes de la forta ventada a Terrassa la nit del 21 al 22 de desembre del 2019

Méteo: balanç d’un mes de desembre molt mogut i poc hivernal

L’últim mes del 2019 ha estat marcat per pluges abundants per sobre de la mitjana a gran part del territori, però amb temperatures clarament elevades. Les fortes ventades també han causat greus estralls

Imatge dels efectes de les fortes pluges de la tardor del 2019
Les pluges han estat molt abundants aquest mes de desembre | EFE

El temps del mes de desembre de l’any 2019 ha estat marcat per un ambient poc hivernal  pel que fa a les temperatures, però sobretot per unes pluges que han estat, en conjunt, més abundants del normal, inclús amb molta més aigua en àmplies zones, així com fortes ventades.  Una situació que va canviar completament a partir de les festes de Nadal, quan un potent anticicló va posar punt final a les pertorbacions. Un balanç mensual que ha fet públic el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). 

Llevantada de rècord a principis de mes

Les pluges més abundants van caure, sens dubte, entre el 3 i 5 de desembre amb l’arribada d’una llevantada que va deixar molta pluja  a tot Catalunya. De fet, van caure més de 50 l/m² a gran part del litoral i prelitoral, mentre que es van assolir o superar els 100 l/m² al Delta de l’Ebre, al Montseny, a Girona i Barcelona ciutat i a zones de la resta del litoral i prelitoral barceloní i gironí.

En alguns casos, aquesta llevantada va ser de rècord, ja que no és molt habitual que plogui amb tantes ganes en aquesta època de l’any, quan la tardor pràcticament s’està acabant. De fet, en 14 de les 90 estacions meteorològiques del SMC que tenen més de 20 anys de dades, mai abans havia plogut tant en un mes de desembre. Destaquen els 118 l/m² d’Alcanar (Montsià), els 90,2 de Canaletes (Alt Penedès) o els 100,9 de l’Observatori Fabra de Barcelona, tot i que en aquest cas va ser el tercer dia de desembre més plujós.

Tot plegat va anar acompanyat d’un fort temporal marítim que va deixar onades d’entre 4 i 7 metres d’altura a tota la costa catalana,  amb alguns registres que feia anys que no es veien. La neu va caure a les cotes altes del Pirineu oriental tan sols.

Al llarg del mes, encara hi va haver alguns episodis de pluja molt més discrets amb ruixats passatgers per tot el territori entre els dies 19 i 22 de desembre, si bé la precipitació va ser molt abundants al Pirineu i Prepirineu, amb valors d’entre 100 i 200 l/m² en alguns casos i cota de neu per sobre dels 2.000 metres.

Mapa de l'anomalia de pluges viscuda el desembre del 2019 a Catalunya
Mapa que mostra l'anomalia de pluges aquest desembre, amb gran part de Catalunya per sobre de la mitjana | Meteocat

Diverses ventades molt fortes

Més enllà de l’aigua, la notícia d’aquest mes de desembre també ha estat el vent, que ha bufat molt fort en diverses ocasions a causa de l’arribada de vents de ponent impulsats per pertorbacions atlàntiques que no han parat de visitar-nos. Els dies 12 i 13, per exemple, el vent va ser molt intens al centre i sud de Catalunya, amb el valor més destacat a Vila-rodona (Alt Camp), on es van assolir els 110,9 km/h. Tot plegat amb una important nevada a la cara nord del Pirineu.

No obstant això, el vent va ser especialment fort entre el 19 i 22 de desembre, destacant la forta ponentada de la nit del 21 al 22 a zones poc habituades al vent, com ara al litoral i prelitoral de Girona i Barcelona,  on es van superar els 70 o 80 km/h i, inclús, els 100. Les ràfegues van ser de rècord al cim del Montseny, on es van superar els 180 km/h.

En alguns sectors no hi bufava tan fort el vent des d’almenys l’any 2009. Destaquen els 103,3 km/h de Muntanyola (Osona), els 99 de Viladrau (Osona) o els 88,2 de Parets del Vallès (Vallès Oriental). En altres estacions que no són del SMC, també es van superar els 100 km/h en ciutats com, per exemple, Terrassa. Els efectes del vent van ser molt importants en diverses ocasions. Consulta aquí totes les incidències que va causar el temporal. 

Imatge dels efectes de la forta ventada a Terrassa la nit del 21 al 22 de desembre del 2019
La forta ponentada del 21 al 22 de desembre va causar molts desperfectes a la ciutat de Terrassa | Bombers

Desembre càlid a Catalunya

Pel que fa a les temperatures, han estat poc hivernals a Catalunya durant aquest desembre, raó per la qual es considera que el mes ha estat càlid, especialment en zones elevades del Pirineu, Prepirineu, depressió Central i prelitoral. Les ventades amb aire reescalfat, les masses càlides en altura i la presència de núvols han provocat aquesta situació, amb mínimes per sobre dels 15º alguns dies a moltes zones, assolint-se rècord en 16 estacions del SMC. En molts cims del Pirineu s’han registrat valors mitjans de més de 3 graus per sobre dels normals.

Mapa de l'anomalia de temperatures viscuda el desembre del 2019 a Catalunya
Mapa que mostra l'anomalia de TºC que hem tingut aquest desembre, amb tot Catalunya per sobre de la mitjana | Meteocat