Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
L'octubre ha estat molt plujós en alguns punts

L’octubre ha estat càlid i espectacularment plujós en alguns punts

Aquest mes ha estat molt irregular i les zones on ha plogut més s’hi han acumulat més de 300 l/m² amb importants inundacions

L'octubre ha estat molt plujós en alguns punts
L'octubre ha estat molt plujós en alguns punts | Arxiu

El temps del mes d’octubre ha estat càlid i irregularment plujós en la gran majoria d’indrets de Catalunya amb zones on les precipitacions han estat espectacularment abundants. Tot i això, hi ha hagut alguns punts del sud de la costa de Barcelona, el  sud de les terres de l’Ebre i a la zona central de la Selva on ha estat lleugerament més sec del normal.

En canvi, al camp de Tarragona, a l’Empordà, al sud del Segrià, a la Conca de Barberà i les Garrigues, els aiguats torrencials han fet que els registres finals quedin molt per sobre de la mitjana.

On no hi ha hagut irregularitats ha estat amb la temperatura. A tot Catalunya ha estat un octubre més càlid del normal sense excepcions. Cal destacar, especialment, la meitat est de Catalunya, on el mes ha estat pràcticament 3ºC superior a la mitjana climàtica.

La forta llevantada va deixar registres de pluja històrics

El  temporal que ens va afectar al llarg de la segona quinzena d’octubre ha estat l’encarregat que el mes hagi acabat sent molt plujós a molts indrets. Si no hagués estat per aquest temporal, la majoria de zones del país haurien quedat per sota de la mitjana climàtica. Gairebé la totalitat de la pluja s’ha concentrat en l’episodi del 21 al 23 d’octubre.

D’aquest episodi que ens va deixar la gota freda, cal destacar la torrencialitat que va tenir. Els valors màxims de pluja de l’episodi es van acostar als 300 l/m² i fins a 5 observatoris meteorològics van superar els 200 l/m², entre ells, Prades, la Pobla de Cérvoles, Ulldemolins, Torroella de Fluvià i Montbrió del Camp.

Al Pla d’Urgell, les Garrigues, sud de la Noguera i est del Segrià,  zones molt seques, es van superar els 150 l/m2 en 24 hores. No hi ha precedents d’un dia tan plujós com a mínim en l’últim segle.

e
Anomalia de precipitació respecte a la mitjana climàtica | Meteocat

Octubre sense fred ni nevades

Normalment, l’octubre acostuma a ser un mes en què ja tenim alguns dies de fred prehivernal i les primeres enfarinades al Pirineu, però enguany no ha estat així. La falta de l’arribada de fronts freds del nord d’Europa i la persistència de l’anticicló amb vents del sud i sud-oest, han provocat que acabi sent un mes càlid situant-se molt per sobre de la mitjana climàtica.

En el cas de l’observatori de Barcelona ubicat al barri del Raval, ha acabat registrant pràcticament 3ºC per sobre de la mitjana climàtica. A altres indrets d’Osona, l’Alt Empordà i la Segarra també han tingut registres molt elevats d’entre 2,5 i 2,8ºC superiors la mitjana mensual.

s
Anomalia de temperatura respecte a la mitjana climàtica | Meteocat

El novembre podria ser més fred

Mirant mapes del temps a curt i mitjà termini, sembla que el novembre vol començar tornant-nos el que no hem tingut en tota la tardor. És a dir, fred intens. Passarem de ‘l’estiu’ a l’hivern directament. Tot apunta que al llarg d’aquesta primera setmana de novembre les temperatures aniran baixant i tocaran fons a finals de la setmana, quan l’ambient ens recordarà més a l’hivern que no pas a la tardor.

També et pot interessar...