L’ONADA DE CALOR que ens ha afectat aquests dies té les hores comptades i entre dimecres i dijous ja serà història. Ara és moment, doncs, de fer balanç d’un episodi que ha estat un dels més llargs que es recorden i que ha deixat rècords de calor al litoral i prelitorali 11 víctimes mortals a Catalunya, concretament tres a Barcelona, tres a Bellvitge, dues a Tarragona, una a Lleida, una a Figueres i una a Tortosa.
Aquesta onada de calor, però, no ha afectat directament Catalunya. La massa d’aire molt càlid procedent del nord d’Àfrica ha afectat amb especial força el centre i oest d’Espanya, on s’han arribat a assolir temperatures de més de 45º o 46º a l’interior oest d’Andalusia o a Extremadura. Les altes temperatures també han provocat dos morts a Murcia i un a Extremadura.
Fins a 40º a la costa i prelitoral
Aquest episodi excepcional no ha deixat precisament rècords de calor a l’interior del país, cosa que sol passar en aquestes ocasions, sinó que les dades més escandaloses s’han produït a la costa i al prelitoral. Tot i així, s’han superat els 41º puntualment a zones de Ponent i vall de l’Ebre, com per exemple a Vinebre, a la Ribera d’Ebre. Però per què ha pujat tant el termòmetre al litoral?
La raó la trobem en el fet que les nits han estat tòrrides i d’insomni amb rècords de temperatures mínimes. Això feia que el dia comencés amb valors propers als 30º a molts punts, fet que, sumat a l’onada de calor que ha fet pujar amb molta energia la temperatura des del moment que sortia el sol, s’arribava amb facilitat entre els 35º i 40º al litoral, cosa insòlita.
Els dies àlgids de l’onada de calor van ser els del cap de setmana, especialment dissabte. Aquell dia s’hi va sumar un factor crucial: la marinada no va bufar i no va temperar l’aire. Això va fer que es registressin temperatures rècords a unes 15 estacions del Servei Meteorològic (SMC) del litoral i prelitoral, com ara els 39,8º de la Zona Universitària de Barcelona o els 40,7º d’Aldover, al Baix Ebre. Aquests són els rècords assolits dissabte:
Diumenge encara es van batre dos rècords més, concretament els 40,1º de Riudoms, al Baix Camp, i els 36,3º de Malgrat de Mar, al Maresme. Però no només es van batre rècords de dia. En aquest episodi, les nits han estat insuportables a prop de la costa amb mínimes tropicals que, en alguns casos, no han baixat dels 28º o 29º amb molta xafogor. Impossible dormir.
Nits d’insomni i de rècords
La nit més insuportable va ser la matinada de diumenge. En aquest sentit, els rècords més destacats són els 32º de mínima a Roses, a l’Alt Empordà, on va bufar de nit una mica la tramuntana molt reescalfada. També els 29,8º del barri del Raval a Barcelona, la dada més alta des que es prenen registres fa 12 anys, o els 28,4º de l’Observatori Fabra, a Collserola.
Són destacables també els 29º de l’Estartit, al Baix Empordà, mai registrats des que es prenen dades des de l’any 1969, o els 31º d’Espolla, a l’Alt Empordà. També destaquen els 27,3º de mínima a l’aeroport del Prat, xifra rècord en 75 anys de dades. O els 27,8º de Premià de Mar, al Maresme.
A la resta del país, ha costat molt dormir també a l’interior de la meitat sud i a prop del prelitoral. No obstant, al nord de la Catalunya Central, al Pirineu i al Prepirineu les nits han estat més fresques. També destaquen les 389 trucades que ha rebut el telèfon 061 del CatSalut relacionades amb l’onada de calor, segons informa Protecció Civil, que ha mantingut activat el pla PROCICAT aquests dies de forta calor.
Adeu a la calor intensa
Entre dimarts i dimecres, les temperatures encara poden ser altes amb xafogor molt pesada a la costa on costarà dormir, però els termòmetres continuaran baixant. Entre dimecres i dijous s’espera que els ruixats i les tempestes vagin a més i acabin afectant gran part del país, fet que vindrà acompanyat d’una baixada clara de les temperatures que ens permetrà respirar molt millor i deixarem enrere aquest episodi extraordinari de rècord.