Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un llamp caient a Olèrdola, a l'Alt Penedès

Balanç i Previsió: Inundacions i més de 100 l/m², però la llevantada encara no s’ha acabat aquest dissabte

Les pluges han afectat sobretot el litoral i prelitoral, però especialment les comarques del nord-est i de l’Ebre

Imatge d'un llamp caient a Olèrdola, a l'Alt Penedès
El temporal de llevant ha anat acompanyat de fortes tempestes | Fran Lorenzo

Les previsions no han fallat i la llevantada ha arribat al seu punt àlgid a Catalunya aquestes últimes hores. Divendres al vespre es van reforçar les pluges al litoral i prelitoral, en molts casos acompanyades de tempestes que, localment, van deixar alguns aiguats  amb un gran espectacle de llamps i trons, i la festa ha continuat durant la nit i matí d’aquest dissabte, 28 de novembre, si bé les precipitacions s’han anat tornant més persistents i de menys intensitat.

En tot l’episodi, s’han acumulat entre 40 i 70 l/m² en molts casos, però inclús s’han fregat o superat els 100 l/m² localment al nord-est, amb una nevada important al Pirineu de Girona al voltant dels 2.000 metres. Tot i que va a menys, la llevantada continuarà afectant-nos aquest dissabte.

Els aiguats del vespre i nit han deixat localment molts litres en poca estona i, inclús, nombroses incidències, ja que, segons informa Protecció Civil en un comunicat, el telèfon d’emergències 112  ha rebut al voltant de 50 trucades per 25 incidents relacionats amb el temporal, la majoria a les comarques de Tarragona per inundacions que, en cap cas, han estat greus.

D’aquestes trucades, els Bombers han rebut 33 avisos. Un dels més destacats va passar divendres al vespre per la caiguda d’un llamp sobre una casa de Sant Pere de Vilamajor, al Vallès Oriental. L’incident ha afectat la instal·lació elèctrica de l’habitatge i va cremar una mica el fals sostre, però no hi va haver danys personals. 

Alerta pel creixement en diversos rius

A més de les incidències per inundacions, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) informa que el cabal del riu Ges, al seu pas per Torelló (Osona), és de 60 m³/s i supera el llindar d’alerta, raó per la qual el CECAT de Protecció Civil ha recomanat als municipis de la zona que mantinguin el tancament de punts baixos, guals i accessos a la llera, i fa una crida a la ciutadania perquè respecti aquests tancaments.

A més, el Parc Fluvial del Besòs ha activat en fase de Prealerta el seu pla d’emergència de manera preventiva per l’augment del cabal, mentre que el riu Foix ha sobreeixit i s’espera que el seu cabal creixi les properes hores. En aquest sentit, es recomana als municipis de Castellet i la Gornal i Cubelles que també mantinguin el tancament de punts baixos, guals i accessos a la llera.

També preocupa el fort onatge que hi ha a tota la costa, on hi bufa vent de llevant i gregal intens. Les onades poden assolir o superar els quatre metres d’altura, raó per la qual es demana a la ciutadania que no s’apropi a les platges. Protecció Civil manté activada l’alerta dels plans INUNCAT i VENTCAT. 

Més de 100 l/m² i nevada al Pirineu

El temporal de pluges afecta Catalunya des de dijous, però no ha estat fins aquestes últimes hores que ha arribat el plat fort i més general, tot i que a l’interior ben poca cosa ha caigut. El litoral i el prelitoral és qui han rebut l’embat del temporal, amb ruixats i tempestes fortes, però on més ha plogut ha estat al nord-est, assolint o superant localment els 100 l/m², així com les Terres de l’Ebre. Aquests són els registres més importants de tot l’episodi fins dissabte al matí.

  • 154 l/m² Santa Coloma de Farners
  • 128 l/m² Puig Sesolles
  • 95 l/m² Torroella de Fluvià
  • 94 l/m² La Vall d’en Bas
  • 84 l/m² Viladrau
  • 76 l/m² Mas de Barberans
  • 62 l/m² Tagamanent
  • 58 l/m² Monells
  • 56 l/m² Gurb
  • 47 l/m² Barcelona (Raval)
  • 46 l/m² Vinyols i els Arcs
  • 45 l/m² Granollers
  • 44 l/m² Sant Pere Pescador
  • 44 l/m² Castell d’Aro
  • 44 l/m² Vallirana
  • 42 l/m² Amposta
  • 37 l/m² Viladecans
  • 34 l/m² Tarragona

Les precipitacions han estat en forma de neu a partir d’uns 1.800 metres al Pirineu, deixant gruixos considerables especialment a les estacions del Ripollès, bàsicament Núria i Vallter, així com de la Cerdanya. La nevada seguirà caient encara avui i, localment, es pot assolir el mig metre de neu a les cotes més altes. Aquestes són algunes de les imatges de la nevada:

Previsió per a les properes hores

De cara a les properes hores, les precipitacions seguiran afectant especialment les comarques del nord-est aquest dissabte, on poden ser continuades i deixar noves quantitats abundants d’aigua. A la resta del litoral i prelitoral seguiran apareixent ruixats, però cada cop més dispersos i febles. El vent i els núvols continuaran a prop de la costa amb ambient de tardor, amb més clarianes al nord-oest de Catalunya, mentre que demà diumenge canvia radicalment el temps amb més sol i sense pluges.