Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Senyal 30 a Tarragona

Més accidents de patinets i bicicletes en el primer any de Tarragona Ciutat 30

S'han multat més de 1.000 conductors de VMP o bicicletes, els quals han provocat més de 50 accidents | Tot i això, s'han reduït els accidents a la ciutat

El passat 14 de setembre de 2020 entrava en vigor el funcionament de Tarragona Ciutat 30. Enguany, després d'un any del seu inici, el consistori tarragoní ha fet balanç de la seva implantació. El conseller de mobilitat, Xavier Puig, ha apuntat que s'ha complert un dels objectius, rebaixar la sinistralitat. 

L'inici d'aquesta mesura era una nova manera d'entendre la mobilitat de la ciutat que posa el focus en les persones i mobilitat urbana sostenible. A més de ser més segura i saludable, de la que en comencem a veure els resultats.

Descens d'accidents a la ciutat

L'Ajuntament de Tarragona ha comparat les dades de l'any 2021 amb les del 2019. Això ha estat així perquè les dades del 2020 es van veure molt afectades per les restriccions sanitàries i de mobilitat. 

En aquest sentit, ha disminuït en un 14,37% entre els mesos de gener i juliol d'ambdós anys. En concret, l'any 2019 va haver-hi 626 accidents, mentre aquest 2021 n'hi ha hagut 536.

El primer any de Tarragona Ciutat 30

El primer any de Tarragona Ciutat 30 ha controlat la velocitat d'un total de 70.908 vehicles. En total, se n'han multat 708  per superar els 30 km/h, mentre que 2.001 vehicles ho han estat per circular a més de 50 km/h. S'han denunciat un 3,8% dels vehicles controlats.

La nova mesura vol ser un punt d'inflexió en la manera de veure la ciutat. A més de complir amb una nova normativa «més segura i sostenible», tal com ha apuntat el conseller de mobilitat, Xavier Puig.

En aquest sentit, ha afegit que «ha complert amb l’objectiu principal de reduir l’accidentalitat i ha anat més enllà, començant a canviar la manera de veure la mobilitat de la ciutat». 

Noves mesures en els patinets elèctrics

Dilluns es va celebrar la Comissió d'Estudi de la Mobilitat. En aquest es van acordar mesures com que el casc serà obligatori a Tarragona per circular amb patinet elèctric. L'Ajuntament de Tarragona també serà més taxatiu a l'hora d'evitar que circulin per les voreres.

Una altra modificació serà l'edat per anar amb patinets per les voreres. Això es baixarà de 15 a 12 anys. Unes mesures que es portaran a l'aprovació del plenari municipal.

«Ciutat 30 és un canvi de model de ciutat i per això hem actualitzat l’ordenança. Un dels objectius d’aquest canvi era rebaixar la sinistralitat i s’ha aconseguit», ha remarcat Xavier Puig.

Més de 50 accidents i 1.000 multes

En aquest any que s'ha implantat Tarragona Ciutat 30, hi ha hagut un augment important d'usuaris de VMP i bicicletes a la ciutat. Malauradament, això ha comportat un augment en l'accidentalitat amb aquest tipus de vehicles.

L'any 2019, va haver-hi 20 accidents amb aquests vehicles implicats; el 2020 van ser 34 i, aquest 2021, fins al 4 de setembre, en són 52. La Guàrdia Urbana de Tarragona ha investigat les causes en cada cas, i en un 78% dels casos aquests accidents han estat responsabilitat dels conductors de VMP.

«L’entrada en funcionament de Ciutat 30, l’arribada d’empreses de lloguer de patinets elèctrics i la campanya de Nadal de l’any passat, en la qual els patinets es van convertir en un dels regals estrella, són alguns dels factors que expliquen aquest creixement», ha apuntat la consellera de seguretat ciutadana, Cristina Guzmán.

Així mateix, ha posat de manifest que «moltes vegades els conductors els hi falta perícia, ja que no disposen de cap formació pràctica prèvia, aquest fet pot provocar caigudes, sortides de via o xocs. Per aquesta raó, s’han dut a terme una sèrie d’accions de didàctiques per tal de millorar l’ú​s d’aquest nou vehicle i se'n reprendran de noves aquest curs».

El resultat d’aquest tipus d’accidents acostumen a ser danys materials i ferits lleus, però cal extremar la prudència sobretot pel que fa als atropellaments.


En resum, durant aquest any 2021 s’han multat 1.060 conductors de VMP, bicicletes, monopatins i altres. La majoria d’infraccions s’han detectat en conductors de VMP (978) i en canvi només 50 a bicicletes, 18 a monopatins i 5 a d'altres.

La infracció majoritària ha estat l’estacionament indegut o fora de la zona senyalitzada pel VMP de lloguer (453), seguida de transportar passatgers (165) o circular per la vorera o àrees de vianants (152).