La Unitat de Mediació i Resolució de Conflictes (UMIRC) de la Guàrdia Urbana de Reus comptarà amb un quart integrant els pròxims mesos. Segons s'ha anunciat aquest dijous, l'actual plantilla de mediadors passarà de tres —un agent de la policia local i dos tècnics— a quatre —que pot ser tant un segon agent com un tercer tècnic—, una decisió que, des del govern local, es posa com a exemple de la seva aposta per aquest model policial, pioner a l'Estat.
L'any 2019 es va tancar amb 218 casos tractats a la Unitat de Mediació, una xifra similar als 213 casos del 2018 i per sota dels 233 casos del 2017, l'any en el qual n'hi ha hagut més des que es va posar en marxa l'octubre del 2007. El volum de casos atesos l'any 2019 es veu, des del govern reusenc, com «una xifra que confirma un any més aquesta unitat com un referent de ciutat per resoldre conflictes entre la ciutadania».
Els conflictes veïnals lideren el rànquing de casos
La Unitat de Mediació s'encarrega, segons explica la regidora de Seguretat, Convivència i Civisme, Dolors Vázquez, de «funcions d'anàlisi i identificació dels àmbits de conflicte, com l'incivisme, racisme, xenofòbia...». Un dels àmbits que més feina porta a la UMIRC és, precisament, la convivència veïnal i comunitària.
Juntament amb els conflictes al carrer suposen 151 dels casos atesos l'any 2019. Els segueixen les 28 actuacions relacionades amb conflictes escolars, les vint produïdes en situacions familiars i les 19 relacionades amb grups de joves. El que motiva l'actuació de la Unitat de Mediació dins de cadascun dels àmbits també té diferents orígens.
En els primers casos es tracta, majoritàriament, de problemes de sorolls, que han originat 61 dels expedients. Per darrere i queden els 47 que s'han obert per conflictes d'interessos, els 24 per problemes de relacions i els 21 que tenen a veure amb animals. L'Ajuntament destaca especialment que el 40% de tots els casos tractats tenen a veure amb situacions contemplades a l'ordenança de civisme.
Segons les dades facilitades pel consistori, l'activitat de la Unitat de Mediació també es pot dividir per l'àmbit d'afectació. Així doncs, 140 casos s'han produït a l'àmbit comunitari, 23 a l'escolar, 20 al familiar i quinze a un perfil de població jove. D'aquest darrer grup, nou situacions han sigut motivades per problemes dins del grup d'amics i sis més per situacions vinculades a l'espai públic.
L'activitat proactiva de la Unitat de Mediació es focalitza en els joves
Vázquez ha volgut posar l'accent en la feina habitual de la UMIRC. «Es treballa molt intensament en la cerca de punts de la ciutat, de diferents espais públics on es concentren grups de joves que ocasionen comportaments incívics que ocasionen problemàtica al veïnatge», ha exposat.
El sergent Antoni Pallarès, coordinador de la Unitat de Mediació, aclareix que són «grups de joves que causen problemes d'incivisme, que no són problemàtiques delictives, sinó que són comportaments que poden generar inseguretat al veïnat». Vázquez afegeix que «una vegada localitzat aquest focus de problemàtica es fa un treball de conscienciació i empatia respecte a l'altra part».
Aquesta unitat de la Guàrdia Urbana de Reus es va posar en marxa l'any 2007 juntament amb la de Vila-real. Es tracta dels dos municipis de l'Estat pioners en aquest àmbit i, en el cas de la capital del Baix Camp, compta amb convenis amb la Universitat Rovira i Virgili i amb la Ramon Llull per formar nous mediadors.