La tendència general de mobilitat sostenible consistent a desaccelerar l'ús dels vehicles privats i a apostar pels transports públics com a nou model més verd i favorable per al medi ambient no comptava amb l'arribada d'una pandèmia global aquest 2020. Les dades de mobilitat al Camp de Tarragona durant el confinament i durant la desescalada reflecteixen aquesta nova fotografia: caiguda cada cop més suau de l'ús de cotxes particulars mentre es desploma sense pal·liatius l'ús de transports públics —autobusos i trens— a les comarques del Sud del país. Menys mobilitat general, però a dos ritmes molt diferents.
Segons les dades del Servei Català de Trànsit (SCT), l'afluència de vehicles al peatge de l'AP-7 de Vila-seca va ser, la darrera setmana de juliol, un 8% més baixa en els dies laborables que en les mateixes dates de l'any anterior. En els casos de cap de setmana, la caiguda s'agreuja a un 18%. Lluís Serrano, cap del servei de Gestió i Informació del Trànsit al SCT, assegura a TarragonaDigital que, si bé la mostra presa és molt concreta, «és un termòmetre molt precís i en línia amb la tendència de tot el país» per calcular la freqüència d'ús de la principal artèria del territori. No es coneixen encara les dades actualitzades a altres grans vies de referència de Tarragona, la N-340 i l'A-7.
El transport privat es recupera a Tarragona i passa de caure un 80% a baixar només un 5%
«S'estan recuperant, a poc a poc, valors similars als que teníem abans del confinament», explica Serrano en referència a la quantitat de vehicles privats en carretera. Durant les setmanes més restrictives del confinament, el descens de cotxes va ser d'entre un 70% i un 80% en aquest tram de la xarxa viària de Tarragona, uns extrems que ja es donen per superats i dels quals ara només queda un reducte puntual. El transport privat aguanta l'estrabada i està tornant a la normalitat després de setmanes i setmanes de dormir al garatge.
Lluís Serrano matisa que «no podem fer previsions perquè cada setmana és imprevisible», però confirma que l'afluència a les carreteres tarragonines «es va acostant a la normalitat prèvia» al març. Dubta si «el fet de sortir de vacances sense avions o sense vaixells» pot disparar l'ús dels cotxes aquest agost o si l'absència de visitants estrangers «farà baixar la congestió» a les vies, els dos grans interrogants que resten sobre la taula. «Serà l'estiu del turisme de local i dels viatges curts i de proximitat», exposa.
El transport públic, sota mínims: un 97% menys d'usuaris a l'abril i un 60% menys al juliol
El cap del servei de Gestió i Informació del Trànsit confirma també que les carreteres de Tarragona han notat «un descens en el capítol de les cues i retencions» en molts dels trams més conflictius de la xarxa viària del Sud. Assegura que «només està sent problemàtic» el nus de l'N-340 a l'altura del Vendrell i Coma-ruga, el punt de col·lapse més habitual de la regió, mentre que altres taps enguany semblen més descongestionats a causa del lleuger descens de vehicles que hi passen. El transport privat cau, però amorteix la caiguda.
Poc tenen a veure aquests números amb els que presenta la utilització del transport públic arreu del Camp de Tarragona. Segons dades de l'Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM), durant el mes de juliol s'ha consolidat una caiguda del 60% respecte al mateix període de l'any 2019, un descens molt més pronunciat que en el cas dels cotxes privats degut al factor col·lectiu que comporta viatjar en tren, en autocar urbà o en autobusos interurbans. De fet, són els busos interurbans els que accentuen la desfeta amb un 70% menys de passatgers durant les darreres setmanes.
Els trens ja recuperen el 90% dels seus usuaris habituals, els autobusos només el 30%
La utilització d'aquests mitjans de transport va arribar a desplomar-se en un 97% durant el mes d'abril, amb una mitjana de 15.000 usuaris a la setmana davant una tendència habitual de 400.000 durant l'abril de 2019, per fer la comparativa. Al maig la desfeta era del 90%, al juny va amortir-se fins al 75% i el mes de juliol deixa una mitjana del 60% menys d'usuaris, la millor estadística des de principis de març. La gran part del desús es concentra en autocars interurbans amb un 70% menys d'usuaris, en comparació amb uns busos urbans que registren un 40% menys d'usuaris que l'any passat i d'uns ferrocarrils que ja s'acosten a xifres properes a la normalitat.
En el cas dels trens, la pèrdua del 95% dels usuaris va ser una constant fins ben entrat el mes de maig, on va començar a recuperar-se l'ús fins a amortir la baixada a un 70% i un 60% respecte a l'any anterior. Durant el juliol la caiguda d'usuaris va seguir baixant fins al 40%, i la darrera setmana del mes es van acumular poc més de 2.000 usuaris, una baixada de només el 10% respecte a les dades de la mateixa setmana de l'any anterior.
Amb les estadístiques a la mà, la lectura sembla clara: el confinament va desmuntar tota l'estructura de la mobilitat sense pal·liatius, i a l'hora d'afrontar la represa el transport privat està guanyant la partida a un transport públic que troba en l'espai comú un llast mentre la pandèmia sigui una amenaça viva. Els vehicles privats recuperen el moviment a poc a poc, el transport compartit no acaba d'aixecar el vol. Únicament el transport en tren sembla desmarcar-se d'una tendència especialment negativa per al servei d'autocars. I és que, a les carreteres de Tarragona, els ciutadans prefereixen anar en solitari.