Després d'una llarga polèmica engegada pel comunicat que l'organització socialista d'alliberament nacional Endavant va llençar el passat 10 de juny, en què denunciava la greu situació que es dóna al Ball de Bastons de Montblanc, que «no accepta dones entre els seus membres», el Ball de Bastons ha anunciat aquest dimecres 31 de juliol que canviarà a un model mixt per incloure dones a la colla.
El canvi a un model mixt, decidit el 28 de juny
Així ho va decidir la colla en l'assemblea celebrada el passat 28 de juny, un dia després de la concentració organitzada per nucli comarcal d'Endavant a la Conca de Barberà a la plaça Major de Montblanc sota el lema #ÉsdeMínims. En aquella manifestació, que reclamava un canvi en el model de la colla que permetés la inclusió de la dona, hi van participar dones de diferents entitats del seguici popular català, col·lectius com l'Ateneu Popular l'Empelt de la Conca o Pintem Feminisme i polítiques com Eulàlia Reguant, de la CUP; o Gemma Tomàs, d'Endavant.
En el breu comunicat que aquest passat dimecres va publicar el Ball de Bastons a la seva pàgina web, afirmen que a l'assamblea, entre d'altres punts, «es va decidir el canvi de model de la colla actual, atenent-nos a les necessitats de la societat actual». Tot i que encara no han especificat com ho faran, afirmen que estan perfilant el canvi cap a un model mixt.
El Ball de Bastons rectifica després del rebombori
En el comunicat que va fer públic el mes de juny, Endavant (OSAN) denunciava la situació de discriminació que viuen les dones en un cas com aquest i el fet que els bastoners mantenen una cultura estancada i immobilista. Consideraven el Ball de Bastons «un important bastió del patriarcat que combatem», i criticaven que s'excusi aquesta dinàmica discriminatòria amb la tradició: «la tradició només ens serveix en la mesura que sigui una eina d’alliberament», concloïen.
Joan Jàvega, el cap de la colla dels bastoners, en declaracions al TarragonaDigital.com, responia a Endavant desmentint amb rotunditat les acusacions del col·lectiu. Assegurava que «el Ball de Bastons sí que accepta dones a l'entitat» i recordava que, de fet, algunes dones s'havien interessat en formar una colla de bastoners femenina, iniciativa a la qual van donar suport. A més, afirmava que no tenia constància que hi hagués cap dona que volgués formar part de la colla actual.
Tot fa pensar, doncs, que el Ball de Bastons de Montblanc ha sabut rectificar a unes acusacions i una situació del tot raonable i lògica. Un canvi de model que com la mateixa colla considera, s'atén a l'evolució de la societat i permetrà la inclusió de la dona en un món, el de la cultura, que ha de ser el bastió i el màxim exponent del respecte i la inclusió.