El Ball de Diables de Vila-seca ha realitzat una modificació dels seus estatuts, aprovada per unanimitat en assemblea general, amb l’objectiu de blindar l’actual format i significat de l’entitat. Concretament, s’ha introduït l’article 4 «Significat i Model» on s’assenyala que el Ball de Diables de Vila-seca s’autodefineix com a «ball recuperat, tradicional i de model penedesenc». El text estableix, entre altres coses, unes condicions mínimes per a les actuacions, en referència a l’ús dels vestits, al nombre de diables que hi participen, a la preservació del ball parlat o als intercanvis amb els balls tradicionals.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Cal recordar que el Ball de Diables de Vila-seca és un ball de diables recuperat de model històric tradicional, concretament del model militar o també conegut com a model penedesenc. Aquest model es diferencia de l’altra model històric tradicional, el del Camp de Tarragona, en una gran quantitat d’aspectes com ara la presència de figures principals -Llucifer i Diablessa-, la representació del ball parlat, la semblança entre els vestits o la gestió col·lectiva de la pirotècnia.
La que fins ara era la Junta Directiva de l’entitat, liderada per Ferran López, així com l’anterior equip, encapçalat per Jordi Saltó, han fet una aposta clara per potenciar aquesta realitat. L’estrena dels nous vestits o dels nous tabals tradicionals l’any 2018, perseguien també aquest objectiu.
L’entitat compta amb una nova Junta Directiva
L’Assemblea General també ha servit per renovar la Junta Directiva de l’entitat. Aquesta està encapçalada per Eloi Alcaide, president i cap de colla del ball adult, Laura Redón, vicepresidenta i cap de colla del ball infantil, Àxel Claesen, secretari, i Pol Gertrudix, tresorer. El nou equip, format per fins a 10 persones diferents, pretén seguir tres línies estratègiques de treball: l’eix social amb l’objectiu de potenciar l’activitat no ordinària de l’entitat i incrementar la massa social, l’eix comunicatiu fent visible l'activitat de l’entitat i l’eix històric-contextual, estudiant les referències històriques del ball de diables a Vila-seca per tal de dotar-lo de discurs.
El nou rumb marcat pretén guiar l'entitat des de l’actual 30è aniversari fins al 35è, després d’un any ple d’activitats i accions de celebració de l'efemèride. El darrer acte serà el pròxim 9 de novembre amb la celebració d’un sopar amb la presència de gairebé 200 diables i autoritats.