Ara fa cinc anys que es va recuperar una de les principals festes d'hivern a Reus, el Ball d'Hivern de Sant Sebastià, i enguany trona el pròxim 19 de gener a la plaça del Castell. Un seguit d'activitats amb el ball folk com a protagonista, es portaran a cap pels carrers de la ciutat. Durant la jornada es realitzarà una cercavila amb cançó improvisada, un sopar popular amb productes de proximitat i finalment el ball folk amb una rifa.
5a edició del ball d'hivern de Sant Sebastià
Aquest és el cinquè any consecutiu que la ciutat de Reus torna a recrear la seva antiga festa major d'hivern de Sant Sebastià. Amb la col·laboració de diverses entitats culturals i musicals de Reus, principalment l'Aula de Sons i Carrutxa, ara fa cinc anys que es va recuperar aquesta festivitat. Una de les organitzadores de l'esdeveniment, Helena Sardà, explica que la festa es va recuperar per «reivindicar un model de festa on l'autogestió i la col·laboració de tot el veïnat és el que li dóna sentit».
Enguany, es farà una cercavila amb cançó improvisada pels carrers cèntrics del voltant de la plaça del Castell amb l'objectiu de captar diners, que començarà a les 18.00 hores. Després, a les 20.30 hores es realitzarà en sopar amb productes de proximitat que tindrà un cost de 7 euros, els tiquets es poden adquirir a la llibreria Gaudí o el mateix dia a la tarda. A les 22.00 hores, ja es procedirà als balls folk, a la subhasta de coques i al sorteig de la rifa.
Finançament a través de l'autogestió
La festa de Sant Sebastià es basa en l'autogestió, sent aquesta el mitjà de finançament de la mateixa festa. Helena Sardà explica que «el model que volem mostrar que és perfectament compatible al S. XXI». La cercavila de capta es basa a obtenir diferents productes dels comerços col·laboradors, com poden ser llibres, productes alimentaris o begudes, que després se sortegen comprant tires de rifa. A canvi, a cada establiment col·laborador se li fa un cant improvisat davant la botiga.
Sant Sebastià era la segona festa major de Reus
La festa major de Sant Sebastià se celebrava a la ciutat amb motiu de l'arribada del Carnaval. Juntament amb Sant Pere, Sant Sebastià era la segona festa major de la ciutat, que se celebrava a l'hivern, concretament el 20 de gener. Amb el temps es va deixar de fer i la festivitat de la Mare de Déu de Misericòrdia va esdevenir la segona festa major de Reus. A la segona meitat del segle XVIII, la festa major de Sant Sebastià va perdre aquest títol quedant com una festa més en el calendari reusenc. L'organitzadora, Helena Sardà, afirma que «avui en dia es conserva a la plaça del Castell un portar en honor a l'antic sant que protegia la població de la pesta».
Venda de coques per pagar als músics
La principal característica de Sant Sebastià eren els balls tradicionals que es portaven a cap. La tradició mana que abans de la representació dels balls, se sortejaven coques i altres rifes en general per pagar als músics. Com es duia a terme com a actes previs al Carnaval, per Sant Sebastià ja es podien veure trets propis del Carnaval, com per exemple màscares. Aquesta tradició era molt comuna a diverses poblacions d'arreu de Catalunya, sent Reus una d'elles. Però a causa de la Guerra Civil Espanyola i de la seva prohibició de celebrar el Carnaval, si més no al carrer i de manera pública, també es va perdre la tradició Sant Sebastià al calendari reusenc.