L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha reunit aquest matí de dilluns, 30 de juliol, a la cambra de comerç de Tarragona, a bona part de la classe política de la ciutat , especialment del seu partit, el PSC, així com a nombrosos representants de la societat civil tarragonina. El motiu, una conferència amb títol «Tarragona, del 2008 als Jocs» i amb la qual l'alcalde ha posat punt final al curs polític i ha avançat que a la tornada, pels volts de la tardor, farà públic si torna a liderar les llistes del PSC a les municipals de l'any vinent.
Ballesteros fa una conferència de campanya
L'acte ha començat puntual i potser per les dates en les quals ens trobem, o per algun altre motiu més aviat de caràcter logístic, la sala d'actes de la cambra de comerç de Tarragona s'ha quedat petita. Hi era tothom: des del president en funcions de l'Autoritat Portuària, Josep Andreu, que està esperant relleu; Ángel Martín de Sande, de l'UGT; Josep Maria Buqueras, arquitecte; Fernando Vizcarro, president del col·legi de metges de Tarragona; Paco Zapater, advocat; Carlos Yubero, comissari provincial del CNP; Antonio Bergoñós, subdelegat de defensa.
I pel que fa a l'àmbit polític podem començar pels socis de govern de Ballesteros, el PP, amb el primer tinent d'alcalde al capdavant, José Luís Martín, i el regidor Josep Acero; a representants dels grups de l'oposició al ple municipal, com Arga Sentís, Xavi Puig i Pedro Sánchez; i sobretot molt PSC: Xavier Sabaté, Joan Ruiz, Rosa Maria Ibarra, Santi Castellà, Manuel Fuster, Manuel López Pasca, Nacho García Latorre...La plana major de l'antic i del nou PSC de Tarragona.
Deien els cronistes parlamentaris, a l'època del president Pujol, que quan aquest feia un debat ple de números havia explicat el «llistí telefònic». Si fa o no fa això és el que ha fet aquest matí Ballesteros, intentar resumir en números 10 anys del seu mandat i, sobretot, sortir de nou en defensa dels Jocs en un intent per part del PSC de reescriure el relat dels mateixos que no han deixat, precisament, un record ferm entre la ciutadania.
A grans trets, i abans d'entrar en els Jocs que «avui fa un mes que es van cloure» tal com ha recordat l'alcalde, Ballesteros ha definit l'ajuntament com «la principal empresa de la ciutat» i s'ha mostrat molt satisfet d'haver augmentat en «un 134% el pressupost de les polítiques d'ocupació de l'ajuntament, passant de 1,30 milions l'any 2008 a 3,04 l'any 2018 i en un moment en el qual tant l'Estat com la Generalitat l'han reduït al 50%». La darrera Enquesta de Població Activa deixava la demarcació de Tarragona amb la taxa d'atur més alta de tota Catalunya.
També ha reivindicat el caràcter «progressista» del PSC quan ha arribat el moment d'explicar «l'augment pressupostari en serveis socials. L'any 2008, el nostre primer pressupost, s'hi van destinar 5,62 milions i enguany 12,79. L'augment ha estat d'un +128%. I és que hi han moltes famílies molt tocades a la ciutat».
Ballesteros ha recordat, en dues ocasions, «l'herència rebuda» així com, en una sola vegada, la feina feta en el mandat en el qual va comptar amb Esquerra Republicana com a soci de govern. També ha agraït reiteradament la tasca de la Generalitat, «des del president Montilla, fins al president Torra, passant pels presidents Mas i Puigdemont» per poder comptar la ciutat amb el Palau d'Esports. La conferència prenia així un caire clarament de campanya.
Valoració dels Jocs Mediterranis
Passat aquest primer quart d'hora, l'alcalde s'endinsava en el moll de l'os de la conferència, una defensa entre molt ben fonamentada i una mica agressiva dels Jocs del Mediterrani. La còpia de les diapositives que ha presentat Ballesteros, i que han rebut els membres de la premsa assistents, no podia ser més clara: «Alguns deien que els Jocs eren un somni, que no es farien. La realitat els ha deixat en evidència».
Durant la mitja hora següent, en la qual l'alcalde ha oscil·lat entre alcalde i candidat a l'alcaldia, ha defensat els Jocs assegurant que han suposat una inversió de 96 milions d'euros per la ciutat, «la més gran inversió rebuda i gestionada per la ciutat» i ha recordat que «l'anella mediterrània no només serà pels barris de ponent, sinó que esperem que la gaudeixi tota la ciutat però el cert és que ponent tenia un dèficit d'equipaments i d'integració urbanística que hem solucionat amb els Jocs».
Sobre com es mantindrà el llegat dels Jocs, que ha passat de la polèmica del projecte de Santa Gadea a què ho gestioni l'ajuntament o fins i tot la Fundació dels Jocs prèvia reformulació dels seus estatuts, Ballesteros ha assegurat que la inversió anual en subministraments «suposarà 284.691 euros, el 0,84% del total pressupostat per tota la ciutat que puja a 33,56 milions».
Pel que fa a les notícies generades arran de la inauguració i si es van donar entrades o no a entitats de tall constitucionalista per evitar que copessin l'acte entitats de caràcter independentista, l'alcalde ha dit que «hem passat de si els Jocs es farien o no al tema de les entrades, Suposo que acabarem parlant sobre si aquell dia portàvem sabates blaves o no però bé, que no pateixin que al setembre donarem totes les dades».
Per últim Ballesteros ha volgut llançar un missatge molt clar sobre els Jocs, que segur que l'hi sentirem en nombroses ocasions d'aquí a les municipals de l'any vinent, i que diu així: «ni els Jocs generen dèficit, ni deixen endeutament ni el llegat és insostenible. I si ho volen també ho puc fer en positiu: els Jocs han generat treball, inversió i activitats».