Imatge de diverses monedes

El Banc alerta del benefici que tenen les persones que han comprat Lletres del Tresor

El baix risc i l'alta rendibilitat a curt termini han fet que es formin cues a les oficines

Les Lletres del Tresor són títols de deute públic a curt termini que poden comprar tots els espanyols. El seu risc baix i l'alta rendibilitat en pocs mesos ha despertat la febre entre els estalviadors. Per això, les últimes setmanes s'han format llargues cues al Banc d'Espanya per invertir en aquests títols.

Així, doncs, els compradors de deute públic estan d'enhorabona, perquè el Banc d'Espanya ha informat d'una rendibilitat superior a l'esperada. Això vol dir que les persones que han invertit en Lletres del Tresor tindran un benefici extra, cosa que pot fer pujar encara més la febre per aquest producte.

Davant d'aquesta situació, el Tresor Públic ha canviat les condicions per poder accedir a la inversió. A partir d'aquest dimarts cal sol·licitar cita prèvia per comprar Lletres del Tresor. Aquesta és la disponibilitat de Lletres del Tresor, la seva rendibilitat i com hi pots invertir per guanyar diners.

Més rendibilitat per als inversors

Els últims dies desenes de petits estalviadors s'han amuntegat a les seus del Banc d'Espanya a diverses ciutats d'Espanya. El Tresor Públic ha emès 5.062 milions d'euros de deute, però la demanda ha superat de llarg l'oferta amb la sol·licitud de 10.190 milions d'euros.

Home comptant bitllets
La inversió mínima per invertor a les Lletres del Tresor és de 1.000 euros | GETTY IMAGES

El Tresor Públic ofereix Lletres del Tresor (deute públic) amb rendibilitat a 3, 6, 9 i 12 mesos. Segons informa l'organisme, ha remunerat amb interessos més elevats els compradors de deute a sis mesos. Concretament, l'interès s'ha col·locat en 2,693% davant del 2,599% del gener.

Es tracta del valor més alt de guanys des del juliol del 2012, i oferirà un marge extra als inversors. Segons dades del Ministeri d'Afers Econòmics, de la demanda de 2.327 milions se n'han col·locat 1.062. Aquests són els inversors en Lletres del Tresor que més diners extra s'emportaran.

Disponibilitat per comprar Lletres del Tresor

La rendibilitat és menor per a les Lletres del Tresor a dotze mesos, l'interès de les quals s'ha fixat en el 2,839% (enfront del 2,998% del gener). En aquest cas se n'havien sol·licitat 7.863 milions i se n'han adjudicat 4.000 milions. A partir d'ara, caldrà demanar cita prèvia per sol·licitar la inversió en deute públic.

Les seus del Banc d'Espanya estan desbordades i, per exemple, a Madrid no hi ha data disponible fins al mes d'abril. A Catalunya les primeres dates disponibles són el 30 i 31 de març i a ciutats com Saragossa, Valladolid i Bilbao ja no es pot demanar cita durant aquest mes de febrer.

Les ciutats on encara es pot demanar cita al febrer són Las Palmas, Oviedo, Múrcia, Màlaga, Tenerife, La Corunya i Badajoz. La pròxima emissió de Lletres del Tresor serà el 14 de febrer, així que ja no pots aconseguir cita prèvia per a aquesta subhasta. Per a la següent, s'espera una rendibilitat de 2,814%.

 

Què són les Lletres del Tresor, i com comprar-les?

Les lletres del Tresor són valors de renda fixa a curt termini que s'emeten amb la inversió mínima de 1.000 euros. L'avantatge és que compta amb el suport de l'estat espanyol, cosa que fa que el risc sigui gairebé nul. Els inversors només perdrien els diners en cas que l'estat entrés en fallida.

Imatge del banc d'Espanya
Pots comprar deute demanant cita prèvia al Banc d'Espanya | GETTY IMAGES

L'altre avantatge és l'alta rendibilitat que ofereixen aquests títols de deute públic. Fins fa poc estaven en negatiu, i ara ja arriben a nivells històrics, per sobre del 2%. Això vol dir que els petits estalviadors poden augmentar els seus guanys sobre el 2% en tres, sis, nou o dotze mesos.

Així, per exemple, una persona que ha invertit el mínim (1.000 euros) té un marge de guanys de 26,93 euros en sis mesos (2,693%). A dotze mesos, la rendibilitat augmenta fins a 28,93 euros de guany. Davant d'aquesta possibilitat, molts es pregunten com poden comprar Lletres del Tresor.

- Pots comprar Lletres del Tresor a qualsevol oficina del Banc d'Espanya, demanant cita prèvia a través del telèfon 913 385 000. També pots demanar cita prèvia a la web del Banc d'Espanya. Un cop a l'oficina, hauràs de fer un dipòsit de mínim 1.000 euros amb el DNI i les dades del teu compte.

- També pots fer el tràmit a través del web del Tresor Públic. Adreça-t a l'opció Servei de compravenda de valors (necessitaràs certificat digital o DNI). Hauràs d'omplir un formulari, i la plataforma us dirigirà a la pàgina del Banc d'Espanya per crear un compte i realitzar l'operació.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: ¡Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de Catalunya a WhatsApp!