Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El Camp de Tarragona es bolca amb el Gran Recapte d'Aliments!

Un mes de marge: la crisi social esgota ràpidament els recursos del Banc d'Aliments de Tarragona

Càritas Tarragona ha atès a 3.578 famílies des de l'inici de l'estat d'alarma

Imatge de la donació de la PDE de llet i llegums al Banc dels Aliments
El Banc dels Aliments està esgotant l'ajuda de la Unió Europea per la duresa de la crisi | cedida

El vessant econòmic de la crisi del coronavirus competeix en duresa, i crueltat, amb la sanitària. Les xifres de nous aturats, siguin via ERTO o despatxats directament, no paren de créixer i es preveu que se superi la xifra dels cinc milions de gent sense feina.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

En aquest context, la tasca del tercer sector, del sector social, és més important que mai. ONGs i l'església catòlica, així com els departaments socials de totes les administracions públiques, estan bolcats en intentar aturar  el cop. Tanmateix la  crisi és tan greu que no sembla pas que es pugui veure una sortida a curt termini.

 

«Tenim aliments i recursos per aguantar un mes»

El 31 de març, el Banc dels Aliments de les comarques de Tarragona obria les seves portes a TarragonaDigital. L'entitat mostrava, aleshores, un magatzem ple de bat a bat, llest per abastir a les agrupacions que tracten directament amb els  més necessitats. Malauradament, tres setmanes després, Òscar Ologaray, portaveu del Banc dels Aliments a Tarragona, adverteix que tenen menjar, i  recursos econòmics  per comprar menjar, per un mes.

Ologaray explica que «la demanda  s'està incrementant i en els pròxims mesos anirà a pitjor». «Ara hem repartit ajudes que vam rebre de la  Unió Europea però s'estan esgotant. Hem notat que, a hores d'ara, tenim recursos però a finals del mes de maig, tant el menjar, com els diners, s'hauran  acabat i haurem de buscar solucions» comenta el portaveu de l'entitat que afegeix el següent: «Estem parlant amb diferents empreses  per poder arribar a algun tipus d'acord».

El Camp de Tarragona es bolca amb el Gran Recapte d'Aliments!
La situació és altament crítica i s'estan buscant acords amb empreses. | Àngel Ullate
 

Les entitats multipliquen els seus esforços

Tots els agents del tercer sector multipliquen els seus esforços per poder tirar endavant enmig d'aquesta situació. Les  xifres de  Càritas Diocesana de Tarragona, d'ençà de l'inici de la crisi de la Covid-19, són esgarrifoses. «3.578  famílies ateses per a la distribució d'aliments; 62 punts d'entrega d'aliments; 173 persones grans acompanyades telefònicament; 275 persones assessorades d'urgència; 11 insercions laborals; 14 nous contactes amb empreses i més de 550  voluntaris actius» desgrana el responsable de comunicació de l'organització catòlica, Josep Maria Castrillo, a partir d'una infografia que han preparat.

Els  treballadors de la Creu Roja Tarragona asseguren que l'escenari que es troben quan reparteixen menjar a domicili a les famílies vulnerables és «terrible». Anna Sabaté, coordinadora de l'entitat a Tarragona, explica que «des del 14 de març, al 20 d'abril, tenim registrades  a tota la demarcació un total de 2.160 entregues d'aliments a 1.391 famílies. En total serien unes  4.100 persones  beneficiàries diferents en poc més d´un mes, perquè comptem una mitjana de 3 membres per unitat familiar». «Així mateix», afegeix Sabaté, «hem repartit a Tarragona un total de  1.500 targetes per fer compra d'aliments per valor de 100 euros cada una. És a dir 150.000 euros destinats a alimentació. Són 1.500 famílies més que es beneficiaran d'aquesta ajuda en aliments».

Càritas a Tarragona.
Els agents del tercer sector estan multiplicant esforços. | Àngel Ullate
 

A la pregunta sobre quin és el perfil de la gent que demana ajuda, i de quines zones arriben, la coordinadora de la Creu Roja tarragonina apunta que «no hi ha un  perfil  concret. Detectem molta  gent gran  que no pot sortir de casa, és vulnerable i ens necessita, on la vulnerabilitat econòmica pot anar de la mà de la solitud i la bretxa digital per valer-se per elles mateixes per fer les comandes. També molta gent que fins ara estava a la corda fluixa  però anava tirant i que ara ens necessita amb urgència perquè els han caigut els ingressos». I pel que fa a les zones, Sabaté puntualitza que «notem una forta  demanda al Baix Penedès, i com és evident la majoria de la demanda es concentra a les ciutats més grans».

Però no només les ONGs i l'Església estan intentant fer front a la  situació actual. A les comarques de Tarragona, concretament a Tarragona ciutat, també s'estan donant exemples d'iniciatives privades destinades a ajudar als més necessitats. L'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Tarragona (AEHT), tot i la greu afectació econòmica del coronavirus al sector turístic, ha engegat una recollida d'aliments fa tres setmanes que ha assolit ja els 1.400 quilos i 3.000 euros de recaptació.

Imatge de la darrera recollida d'aliments de l'AEHT
L'AEHT anunciarà una nova recollida d'aliments aquest dilluns | Facebook/ AEHT Tarragona ciutat

Aquest dilluns, 27 d'abril, l'AEHT anunciarà la pròxima recollida. L'actual, que es va dur a terme el dimecres 22 d'abril, consistia a entregar aliments en establiments col·laboradors de la campanya, la majoria del sector de la restauració però també s'hi han sumat estancs, clíniques veterinàries i entitats veïnals com el Club Ciclista Campclar. Javier Escribano, president de l'associació d'empresaris d'hostaleria de Tarragona, recorda que «la situació  és crítica, hi ha gent sense ingressos i les entitats com el Banc d'Aliments o Càritas estan sense menjar. Si es pot, cal ajudar. Dilluns explicarem com s'organitzarà la següent  col·lecta».