Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de Pedro Sánchez parlant

El Banc d'Espanya encén totes les alarmes explicant tot el que passarà pròximament

El Banc d'Espanya augura que el nostre país s'haurà d'enfrontar a una greu situació econòmica

Les darreres advertències del Banc d'Espanya han encès totes les alarmes. Per primera vegada en molt de temps, envien un missatge descoratjador a la ciutadania. Auguren uns mesos molt durs per al nostre país, que no s'alliberarà dels efectes de la recessió.

Pronuncien el terme «policrisi», que va ser encunyat per l'historiador britànic Adam Tooze. Hi fa referència a la combinació de factors propis de diferents crisis, on «el tot és encara més perillós que la suma de les parts». D'aquesta manera, pretenen detallar la greu situació a què s'enfronten la majoria d'economies.

El concepte de policrisi engloba els tipus d'interès alts, l'elevada inflació, problemes de subministrament energètic i el desgast del conflicte d'Ucraïna. També es contemplen els desastres naturals, el canvi climàtic i totes les seqüeles que ha deixat la pandèmia.

El Banc d'Espanya augura la pitjor situació per al pròxim any

Dimarts, la subgovernadora del Banc d'Espanya, Margarita Delgado, va pronunciar aquest terme per definir l'estat de l'economia en aquests moments. Sens dubte, és un avís per part d'un dels principals organismes del país. 

Fins ara, havíem patit petites crisis vinculades amb l'energia, la sanitat, la inflació, la guerra o el sector immobiliari. Tanmateix, aviat ens trobarem davant d'una crisi molt més gran que combina tot això. Afegeixen que en ocasions anteriors «la incertesa també era elevada», però «la concurrència de diferents factors desestabilitzadors és ara particularment remarcable». De fet, han advertit que alguns elements no desapareixeran a curt termini. Delgado creu que la situació actual «es presta, probablement, a la utilització del terme policrisi».

Imatge d'una persona traient diners d'una cartera
L'economia no creixerà tant com havien previst. | Getty Images

L'economia espanyola s'estanca

L'economia global ha anat perdent dinamisme. Això ho atribueix a la «conjunció d'una sèrie de factors adversos que tendeixen a retroalimentar-se entre si». I va posar com a exemple el cas de l'elevada inflació, que implica una caiguda de les rendes de les famílies i les empreses. Explica que això ha desencadenat «una reacció contundent dels bancs centrals, que ha derivat en una notable tensió de les condicions financeres». Gairebé alhora hi ha hagut un alt nombre de jurisdiccions.

També responsabilitzen una part d'aquesta crisi al conflicte d'Ucraïna. Això va provocar l'encariment de moltes matèries primeres. A més, va abordar la incertesa que afecta el subministrament energètic a Europa. Amb tot això, la situació geopolítica acaba patint un important deteriorament que, finalment, perjudicarà la confiança dels agents.

Les solucions per tractar aquesta crisi

La subgovernadora del Banc d'Espanya explica que abordar aquesta situació exigeix «visió de llarg termini». A això se li uneix «possiblement una certa dosi d'imaginació i, fins i tot, audàcia». Segons la seva opinió, el focus del problema se situa, principalment, a la guerra d'Ucraïna. Sosté que tot el continent queda exposat «a les conseqüències d'aquest conflicte».

L'entitat financera ha revisat el creixement d'Espanya a la baixa per a l'any que ve i el situa a l'1,4 %. Preveuen un alentiment de l'economia al llarg dels pròxims mesos. Explica que «els dos pròxims trimestres seran» els més preocupants i el nostre país es veurà més «afectat pel cúmul de factors que he enumerat». Per començar a mirar la situació amb més optimisme, caldria esperar fins a la primavera. Considera que l'activitat financera «hauria de recobrar un vigor creixent» a partir d'aquella època. Possiblement, això sigui a causa del turisme, que cada vegada presenta més rellevància en els comptes del país.

Això sí, «aquestes perspectives» es veuen envoltades «d'una notable incertesa», ha apuntat. Per tant, haurem de treure els biaixos un cop més.