Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge amb diversos treballadors reunits en una taula amb un ordinador i el mall d'un jutge

El banc indemnitzarà un client amb 12.000 euros després de ser víctima d'una estafa

Una sentència acusa el banc d'actuar de forma negligent després d'incloure el client a la llista de morosos

En un cas recent, un home ha obtingut una indemnització de 12.000 euros d'un banc. Ha passat després de ser inclòs injustament en una llista de morosos.

Aquest incident es va originar després de ser víctima d'una estafa de pesca. És a dir, un tipus de frau en línia que ha anat en augment en els darrers anys.

El banc va incloure el seu client en una llista de morosos

El phishing és una tècnica utilitzada per ciberdelinqüents per obtenir informació confidencial, com ara contrasenyes i dades bancàries, fent-se passar per entitats legítimes. En aquest cas, la víctima va ser enganyada per proporcionar les seves dades bancàries, cosa que va resultar en una sèrie de transaccions no autoritzades.

Imatge de fons de molts bitllets de 50 euros amuntegats amb un mall de jutge a sobre i una altra imatge d'una dona espantada
El banc haurà d'indemnitzar el client amb 12.000 euros | tatiana314812272, Anastasia Collection

Un tercer, suplantant-lo, va obrir un crèdit al seu nom. Això va generar un deute que el banc va reclamar. En no haver-la pagat en un primer moment, l'entitat va incloure el client en una llista de morosos.

La inclusió a la llista de morosos va ser un cop dur per a l'home, que va decidir prendre accions legals contra el banc. Va argumentar que l'entitat financera no havia pres les mesures necessàries per protegir les dades i que la inclusió a la llista de morosos va ser injusta i perjudicial.

La sentència acusa el banc de negligència

Ara, la sentència reconeix que l'entitat va actuar de manera negligent després d'obrir aquest crèdit amb escasses dades i poca seguretat. A més, indica que: "Sense que aquesta entitat adoptés les mesures o cauteles necessàries per evitar que aquesta conducta il·lícita es produís".

També al·ludeix que això va causar "un perjudici al particular, la personalitat del qual va ser suplantada". I afirma que “aquest no va subscriure cap contracte de préstec amb la demandada”.

Una persona maneja bitllets d'euro, i al cercle, una cartera amb bitllets i monedes
La sentència acusa el banc d'actuar de manera negligent | Ptnimages, Kiki Nunchi

A més, la sentència conclou que: "Ni és deutor per impagament de les quotes derivades del contracte esmentat". És a dir, el deute era fals i no exigible.

La importància de la seguretat en línia

Aquest cas posa en relleu la importància de la seguretat en línia i la necessitat que els bancs implementin mesures més estrictes per prevenir el phishing i altres tipus d'estafes. Els clients també han d'estar atents i ser cautelosos en proporcionar informació personal en línia.

El phishing continua sent una amenaça significativa al món digital. Els ciberdelinqüents utilitzen correus electrònics, missatges de text i llocs web falsos per enganyar les persones i obtenir les seves dades. És crucial que tant els bancs com els clients estiguin ben informats i preparats per fer front a aquests riscos.

Imatge de fons d'una dona amb un mòbil a la mà i cara de sorpresa, amb una altra imatge en primer pla d'un ordinador amb una pantalla de sol·licitud de contrasenya
La seguretat i la tecnologia són vitals per evitar aquests fraus | dimaberlinphotos, Getty Images Signature

Per als bancs, això significa invertir en tecnologies avançades de seguretat i en la capacitació del personal per detectar i prevenir fraus. Per als clients, implica ser conscients dels senyals d'advertiment i prendre mesures per protegir la vostra informació personal.