Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Home sorprès mirant el telèfon mòbil amb els logotips de Sabadell i Bizum al fons.

Banc Sabadell llança una advertència als seus clients: no s'ho poden creure

Pagar amb Bizum s'ha transformat en una pràctica molt comuna i segura, però també hi ha alguns fraus

Cada vegada més persones utilitzen Bizum per fer pagaments ràpids i senzills. Ja no només es fa servir entre amics i familiars, sinó també per a compres i altres serveis.

Aquest sistema s'ha popularitzat enormement a Espanya gràcies a la facilitat d'ús. Tot i això, aquesta popularitat també ha cridat l'atenció dels ciberdelinqüents. Han trobat noves maneres d'enganyar els usuaris.

Davant d'aquesta situació, Banc Sabadell ha llançat una advertència sobre els nous fraus que estan afectant molts dels seus clients.

Un home amb ulleres i expressió de sorpresa es cobreix la boca amb les mans, mentre a la cantonada superior esquerra es mostra el logo de Sabadell ia la cantonada inferior dreta apareix una imatge d'un hacker amb una màscara de Guy Fawkes usant un ordinador portàtil .
Els ciberdelinqüents ja han trobat la forma de cometre estafes amb Bizum | Tiero, Andrey Popov, Banco Sabadell

Com funcionen els fraus amb Bizum

Banc Sabadell ha detectat que els estafadors utilitzen la confiança dels usuaris a Bizum per cometre fraus. Un dels mètodes més comuns s'ha produït amb la compra i la venda de productes de segona mà. Es fa l'enviament de sol·licituds de pagament en comptes d'enviaments de diners.

Això significa que, en lloc de rebre diners, els clients sense adonar-se'n accepten pagar els estafadors en acceptar la sol·licitud. I creuen que es tracta d'un ingrés al vostre compte.

Una altra tàctica que ha preocupat el banc és la suplantació d'identitat. Els estafadors es fan passar per entitats oficials o fins i tot per familiars, sol·licitant a les víctimes que facin un pagament urgent a través de Bizum. La immediatesa de la plataforma fa que les víctimes no s'aturin a pensar abans d'actuar, facilitant l'èxit del frau.

Una dona amb expressió preocupada sosté un telèfon mòbil, amb els logotips de Sabadell i Bizum a la imatge.
Utilitzant diverses estratègies, estan estafant mitjançant Bizum | Maksym Povosniuk, Bizum, Banco Sabadell

Banc Sabadell adverteix i ofereix consells per evitar el frau

A la seva alerta, Banc Sabadell ha lliurat diversos consells:

  • Reviseu detingudament cada operació abans d'acceptar-la. No acceptar sol·licituds de pagament si no es reconeix el remitent.
  • Desconfiar de sol·licituds de pagament inesperades. Si no estàs esperant rebre diners, és millor rebutjar la sol·licitud.
  • Mai compartir dades personals o bancàries per missatges o trucades sospitoses.
  • Contactar directament amb la persona o entitat abans de fer qualsevol pagament si tens dubtes sobre la seva autenticitat.
  • Configurar alertes a l'aplicació mòbil per rebre notificacions immediates de qualsevol transacció al vostre compte.
  • Mantenir-te informat sobre les millors pràctiques de ciberseguretat i educar-te en com prevenir fraus digitals.

La importància de l'educació financera i la ciberseguretat

En aquesta era digital, els fraus s'estan tornant cada cop més sofisticats, i les plataformes de pagament com Bizum no són una excepció.

El banc ha llançat una campanya de conscienciació per educar els seus clients sobre les millors pràctiques de ciberseguretat i així reduir el risc de ser víctimes de fraus. Part d'aquesta campanya inclou tallers en línia i guies sobre com detectar i evitar estafes a través d'eines digitals com Bizum.

La clau és prevenir, verificar sempre les operacions i no caure en sol·licituds de pagament no esperades.