Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una oficina de BBVA.

El Banc Santander o BBVA: Qui ha suportat millor l'ensurt de fa dies?

Els analistes se centren en aquestes dues importants entitats espanyoles

Aquests darrers mesos s'han viscut diversos problemes relacionats amb el sector financer. Els vaivens al sector han fet que creixi la preocupació en aquest aspecte, una preocupació que també ha arribat a Espanya.

Aquesta primavera alguns bancs regionals dels Estats Units han patit diferents problemes. A això se li uneix el col·lapse del Credit Suisse, cosa que va iniciar una temporada amb diferents resultats que ha afectat, i no igual, el Banc Santander i el BBVA.

La situació de Banc Santander i BBVA

La volatilitat es va disparar tot just començar el mes de març. En aquell moment, el Banc Santander corregeix a l'IBEX-35 més d'un 18 %. Per part seva, BBVA acumula unes pèrdues del 14 %. Aquests dos grans bancs espanyols, els més protegits per la diversificació geogràfica, no van patir un càstig tan sever com el 30 % que recula Banc Sabadell; el 24 %, Bankinter; i 19 %, CaixaBank.

Així va actuar el mercat

Tanmateix, el mercat va fer una lectura més favorable dels resultats obtinguts per BBVA. Tot i això, ha penalitzat la sortida dels dipòsits que ha reportat el també reconegut Banc Santander. Aquest darrer també acumula preocupació pels seus problemes al Brasil. Són aquests problemes, de fet, els que donen explicació a la millor evolució a la borsa del BBVA.

Muntatge del Banc Santander i BBVA
El Banc Santander i BBVA han suportat millor els problemes que el Sabadell o Bankinter. | Getty Images

BBVA surt més reforçat que Banc Santander

Segons un punt de vista tècnic, tant el Santander com el BBVA han mantingut suports rellevants. Així mateix, cotitzen per sobre de la mitjana de 200 sessions. És a dir, la situació de tots dos no és alarmant, però sí que hi ha matisos que s'han de tenir en consideració. El director d'anàlisi de la revista Inversión, Josep Codina, va indicar, per exemple, que: «Tècnicament està una mica millor BBVA que Banc Santander». Això cal analitzar-ho segons cada cas.

Què passa amb Banc Santander?

En el cas del Santander, després de la doble caiguda de Silicon Valley Bank i First Republic, el banc va fer un retesteig del suport dels 3 €. Ara, però, necessita validar el rebot. Això passarà si pot superar els 3,3 €, una fita que obriria l'atac a la directriu baixista de 3,45 €. Segons Codina: «La superació dels 3,6 anul·la qualsevol perill de correcció, per després tancar el buit a la zona dels 3,8 €».

Per la seva banda, Diego Morín va dir a finanzas.com que: «Les accions del banc espanyol es mantenen negociant al voltant dels 3,15 €, primer suport d'importància, per la qual cosa veurem si el mercat és capaç de sostenir-lo al tancament setmanal».

Imatge d'una oficina de BBVA
BBVA surt més reforçat que el Banc Santander després dels últims esdeveniments. | Wikimedia Commons

Menor càstig per a BBVA

El Banc Santander encara té pendent tancar el buit obtingut amb les caigudes, cosa que sí que ha aconseguit fer BBVA. Codina explica que: «Primer retrocedeix sobre els 5,47 €, però a la segona caiguda només ha corregit fins als 6,1 €». D'aquesta manera, BBVA «sí que va aconseguir tancar el buit amb el primer rebot». Això és una cosa que ha de validar superant els 6,4 €. Aleshores, si supera els 6,5 €, BBVA podria trencar els 7 €, de manera que «anul·laria qualsevol estructura de correcció».

Què passarà en el futur?

Banc Santander, de cara al futur, compta amb un gran marge per poder recuperar el que ha perdut. Els analistes de Deutsche Bank van indicar que: «Les preocupacions són exagerades, però cal 'delivery'». És a dir, cal validar la millora als pròxims trimestres.

El BBVA, per part seva, és ara el banc més rendible de tot Europa. La seva equació s'aclarirà si manté els resultats a Mèxic i Espanya, els seus dos mercats principals, tenint sempre al cap factors externs com ara les eleccions de Turquia, entre d'altres.