Una oficina del Banc Santander amb el caixer en primer pla i un client operant en un altre

Banc Santander prepara un ERO per acomiadar 4.000 treballadors i tancar 1.000 oficines a tot l'Estat

També pretén reubicar a 1.090 persones en altres societats del grup

La direcció del Banc Santander ha traslladat als sindicats la seva intenció de realitzar un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) per a un màxim de 4.000 persones, és a dir, el 14,78% de la seva plantilla a Espanya, i de reubicar a uns altres 1.090 treballadors, segons fonts pròximes a la negociació consultades per Europa Press. 

Per tal d'impulsar la flexibilització interna, la idea és reubicar amb caràcter obligatori als treballadors en altres societats del grup, però fonamentalment a Santander Personal, el servei d'atenció personalitzada al client per canals remots. A aquestes persones se'ls formarà i se'ls mantindrà l'antiguitat i el salari. 

També ha ofert mobilitat geogràfica per a poder reubicar a la plantilla afectada pel volum de tancament de sucursals amb l'ampliació del radi de fins als 400 quilòmetres i amb possibilitat de trasllats entre illes en tots dos arxipèlags. En aquests casos, s'inclouran compensacions econòmiques entre el 10 i el 15%. 

Els sindicats han valorat de forma molt positiva les mesures de flexibilitat interna, però consideren que 1.000 persones són insuficients. En aquest sentit, CC.OO. s'ha compromès a treballar per a reduir la xifra final d'extincions, així com per a incrementar el nombre de treballadors que poden acollir-se a les reubicacions. 

Recol·locacions externes 

A més, l'entitat també ha confirmat la posada en marxa d'un pla de recol·locació externa, el qual estaria liderat de nou per la consultora Lee Hecht Harrison, del Grupo Adecco. 

Aquesta agència va participar en els ERO anteriors de l'entitat i es compromet al fet que els treballadors que s'acullin al procés, però vulguin seguir treballant puguin aconseguir un nou treball. En els casos anteriors, va aconseguir trobar un altre treball a gairebé el 100% dels afectats. 

Tancament del 30% de la seva xarxa de sucursals a Espanya

Així doncs, Banc Santander ha plantejat a la representació sindical la necessitat de tancar al voltant del 30% de la seva xarxa de sucursals a Espanya, és a dir, entre 900 i 1.000 oficines. 

L'entitat compta amb 3.110 oficines repartides per tot el territori espanyol, segons les últimes dades disponibles corresponents al tancament del passat mes de setembre, 

Banc Santander ha justificat aquesta decisió en el creixent ús que els clients estan fent dels canals digitals, amb la previsió que es multipliqui tant en transaccionalitat com en vendes en els pròxims dos o tres anys. 

En aquesta línia, Banc Santander hauria recordat durant la reunió amb els sindicats que, malgrat el tancament d'aquesta part de la xarxa, recentment ha arribat a un acord amb Correos per tal de prestar serveis bàsics financers en més de 4.600 punts d'atenció de la companyia postal. Aquesta aliança els permetrà ampliar el seu abast a 1.500 municipis. 

Després de les reunions prèvies, l'entitat i els sindicats s'han emplaçat per al pròxim dimarts, 17 de novembre, a una cita on es constituirà la taula negociadora, s'entregarà la memòria justificativa i que donarà pas al període legal de negociacions, que durarà 30 dies. 

Durant les pròximes trobades es plantejaran diverses ofertes econòmiques, l'afectació per àrees geogràfiques i per negocis, entre altres punts. Com és habitual en aquesta mena de processos, les xifres definitives variaran en funció del treball negociador de totes dues parts. 

La intenció del banc és dur a terme un pla de transformació i eficiència per a ajustar la dimensió a Espanya a les noves realitats. Afectarà la xarxa comercial, als serveis centrals i al centre corporatiu. 

Fa només un any, l'entitat presidida per Ana Botín va donar per finalitzat el gros de l'ERO que es va posar en marxa el mes de maig de 2019 a conseqüència de les duplicitats derivades de la integració de Banco Popular i que va suposar la sortida de 3.223 treballadors. Aquest ajustament també va implicar la clausura definitiva de 1.128 sucursals.