IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els bancs tornaran el cobrat de més a les clàusules sòl en efectiu i en només tres mesos

Les entitats i els seus clients podran negociar altres vies de compensació, com ara la reducció de les quotes de la hipoteca

Imatge del ministre d'Economia, Luis de Guindos, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres | ACN

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el reial decret acordat amb el PSOE, C's, PNB i CC que regula el mecanisme extrajudicial pel retorn de les clàusules sòl abusives. El text obliga les entitats financeres a informar els seus clients de l'existència d'aquesta clàusula a la seva hipoteca, encara que estigui oculta, en el termini d'un mes des de la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), i a oferir un acord per tornar els diners en efectiu en tres mesos, incloent-hi els interessos de demora. El mecanisme deixa oberta la porta a què les dues parts puguin acordar mecanismes de compensació alternatius, com per exemple una reducció de les quotes de la hipoteca. És un sistema voluntari per al consumidor —que pot optar igualment a la via judicial— i obligatori per a les entitats de crèdit, malgrat que un cop iniciat el procediment les parts no podran acudir a la justícia fins que expiri el termini de tres mesos.

Segons el ministre d'Economia, Luis de Guindos, a l'Estat hi ha 1,5 milions de persones afectades per les clàusules sòl i per aquest motiu feia falta «habilitar un camí paral·lel al judicial per evitar el col·lapse de la Justícia i facilitar al consumidor que disposés d'un procediment molt ràpid per poder recuperar les quantitats indegudament cobrades». Tot el procés s'ha de fer en un període de temps màxim de tres mesos. Segons l'acord entre govern espanyol i PSOE, si el consumidor obtingués per la via judicial una sentència més favorable que l'oferta rebuda anteriorment per l'entitat financera, el jutge podrà imposar als bancs la condemna de costos, és a dir, que les entitats s'haurien de fer càrrec del cost del procés judicial.

En l'àmbit fiscal, no s'aplicarà l'IRPF als diners que siguin retornats per les clàusules sòl abusives, sigui pel procediment pactat o per la via judicial. Així doncs, no s'aplicaran recàrrecs ni sancions ni interessos de demora. Els consumidors afectats només hauran de regularitzar la seva situació segons la deducció que se'ls havia aplicat. A més, el mecanisme obliga les entitats a fer una oferta de retorn de les quantitats en aplicació de les clàusules sòl de contractes de préstecs o crèdits garantits amb hipoteca immobiliària, «amb previsió expressa i desglossada dels corresponents interessos». Qualsevol altre acord a què puguin arribar les parts tindrà caràcter subsidiari i l'entitat haurà de donar un termini de tres mesos perquè el consumidor es pugui assessorar.

L'acord contempla la creació d'una comissió de seguiment, control i avaluació de les reclamacions per garantir una correcta implementació del mecanisme extrajudicial i en la qual s'inclouen representants dels consumidors. De Guindos ha recordat que el seu executiu prepara una nova Llei hipotecària on pretén «reforçar la transparència» perquè no es tornin a produir casos com els de les clàusules sòl. Segons el ministre, la nova normativa afavorirà una millor informació precontractual on s'establirà «molt clarament» la informació que els bancs estaran obligats a donar al consumidor, i especialment les clàusules sensibles, com les de sòl, les anticipades i les de despeses afegides, de manera que «quan el client vagi al notari quedi perfectament clar que coneix totes les clàusules que poden ser especialment difícils d'entendre».


Comentaris

envia el comentari