La baralla espanyola al tarot: usos i significat

Un mètode d'endevinació que es fa servir des de fa molt de temps

La baraja española en la tirada del tarot
El tarot i el paper de la baralla espanyola per mirar de veure el futur | Horóscopo Mágico

 

Quan es tracta d'endevinar el futur, és freqüent recórrer a les cartes del Tarot de Marsella, que està format per un total de 56 arcans menors i de 22 arcans majors. És tan popular, entre altres coses, perquè té una llarga història: va ser la primera baralla que es va imprimir a escala industrial.

Tal com ens explica 'Horóscopo Mágico', en aquesta baralla els arcans majors estan constituïts per l'Enamorat, l'Emperadriu, l'Emperador, el Mag, el Boig, la Papessa o el Carro, entre altres. En el cas dels menors, els formen unes cartes amb números entre l'1 i el 10, a banda de la sota, el cavaller, el rei i la reina. A més, aquests jocs estan dividits en un total de 4 colls: espases, bastos, oros i copes. 

A banda, la baralla espanyola també està formada per aquests colls, cosa que fa que no sigui tan estrany veure tirades de tarot amb una baralla d'aquesta mena. 

 • Article recomanat: La 'Casa Lila': La mansió de la mort d'Arenys de Munt

Ús de la baralla espanyola a la tirada del tarot 

La baralla espanyola es va originar a través de la baralla de Sevilla, que és la més antiga que s'ha pogut trobar conservada a la península ibèrica. La seva antiguitat es remunta a l'any 1400, i té una representació que s'assembla força a l'actual. Ara bé, alguns experts han formulat la hipòtesi que els colls de copes, oros, espases i bastos podrien incloure determinats simbolismes relacionats amb la cultura de l'antic Egipte

D'aquesta manera, les diferents famílies existents tindrien una correspondència directa amb un estrat de la societat d'Egipte: els bastos estarien vinculats amb els agricultors, les espases tindrien relació amb els governants i els senyors, els oros estarien lligats als comerciants i, finalment, les copes tindrien algun vincle amb els sacerdots.

Aquest simbolisme s'ha anat conservant a mesura que ha anat passant el temps, i resulta popular per a la utilització recreativa que molts fan de les baralles de carta però també per tal de tirar el tarot. Això sí: els experts aconsellen que les baralles que fem servir per jugar no es facin servir també amb la finalitat de fer una tirada de tarot. 

La baraja española en la tirada del tarot
Descobreix el paper de la baralla espanyola a l'hora de fer una tirada de tarot | Horóscopo Mágico

 

Quin significat tenen les cartes de la baralla espanyola per al tarot?

Tal com hem dit una mica més amunt, les cartes que formen la baralla espanyola tenen semblances amb els arcans menors que conformen el Tarot de Marsella. Ara bé, els diferencien alguns trets com ara la desaparició de la figura de la reina en la versió espanyola, una figura que els francesos mantenen, tot i que prescindeixen de la del cavaller.

A banda d'això, cal remarcar que algunes baralles incorporen el número 8 i el número 9, i en altres casos no els inclouen. Sigui com sigui, el poder que tenen és igual.

Els 4 colls existents dins de la baralla espanyola es poden vincular amb la lectura del tarot amb dimensions emocionals específiques de cada individu, unes dimensions que t'expliquem tot seguit.

Tarot de la baraja española: su uso en la tirada del tarot
La baralla espanyola té un total de 4 colls | HOROSCOPOMAGICO.COM
 

Oros

A la baralla espanyola, les cartes que tenen monedes d'or dibuixades es relacionen amb el fracàs o l'èxit a nivell material, i amb el reconeixement de les altres persones. Ens poden informar, entre altres, sobre herències, inversions, deutes, impostos extraordinaris... A més, estan relacionades amb l'època estival i amb els signes zodiacals de terra: Verge, Taure i Capricorn.

Copes

Es tracta d'un coll vinculat específicament amb la dimensió emocional dels individus i amb els temes de tipus sentimental, com ara les històries romàntiques, la família, la vida en parella, els amics o els fills. Igualment, es vincula amb els signes zodiacals d'aigua: Peixos, Cranc i Escorpí. A banda d'això, s'hi pot traçar un paral·lelisme amb la temporada hivernal. 

Bastos

Les cartes de bastos es vinculen més obertament amb algunes temàtiques concretes com ara l'energia, el moviment, la feina, l'acció o els desplaçaments i viatges. De la mateixa manera, tenen un lligam amb els signes de l'horòscop que tenen el foc com a element: Àries, Lleó i Sagitari. Per últim, cal remarcar en aquest sentit que fan referència a la primavera.

Espases

Es tracta d'un coll que simbolitza la salut, a nivell mental i físic, de la persona que vol conèixer el seu futur. Generalment, aquestes cartes es relacionen amb coses negatives com ara malalties, accidents i molèsties. Representa els signes del zodíac d'aire, Balança, Aquari i Bessons, i es vincula igualment amb la tardor.

 • Et pot interessar: La Gestalt i la tècnica terapèutica de la cadira buida

  Quins sistemes d'endevinació a través de la baralla espanyola hi ha al tarot?

  Els experts afirmen que, quan es tracta de fer una tirada de tarot, un dels avantatges més importants de la baralla espanyola és que permet descriure situacions immediates i normalment s'afirma que és un mètode d'endevinació acurat i encertat.

  Per tal de fer la tirada que permet llegir el futur, l'endeví primer ha de barrejar les cartes i, després, dividir-les en tres piles. Aleshores, les ha de tornar a barrejar i ha de demanar a la persona que vol conèixer el seu futur que, per mitjà de la mà esquerra, talli la baralla en tres piles de nou que es tornen a ajuntar. Aleshores pot iniciar-se la tirada. 

  Amb la baralla espanyola, es poden fer tirades de tarot diferents. Cadascuna d'aquestes tirades varia en funció de la intenció de la persona que vol conèixer el seu futur: com a exemple, podem esmentar la tirada en Fletxa, la del Cercle Encantat o la general, que fa servir totes 40 cartes i mira de donar una perspectiva diferent als problemes per entendre'ls.

  La baraja española en la tirada del tarot
  El tarot s'ha fet servir al llarg de la història per mirar de descobrir el futur de les persones | Horóscopo Mágico

   

  Per a les persones no iniciades en aquesta disciplina, cal remarcar que una de les tirades més senzilles que hi ha és la del tarot en forma de piràmide. Per dur-la a terme, es treuen 20 cartes de la baralla espanyola i la resta es deixa apartada. 

  Aquestes cartes s'han de situar amb la forma d'un triangle de 4 pisos: al primer pis, s'hi posarà una única carta. Al segon pis, hi situarem 2 cartes. Al tercer, 3 cartes i, al quart, un total de 4 cartes.

  Amb les 10 cartes que sobren, farem una piràmide nova que se solapi amb les cartes que hem situat prèviament, cosa que farà que tinguem una parella de cartes a cada punt dels que conformen el nivell concret. 

  D'aquesta manera, les 2 primeres cartes del nivell superior ens parlen del tema que tenim la intenció d'abordar. Les 4 cartes del nivell inferior ens indiquen les possibilitats que hi ha de resoldre el problema en qüestió. Les 6 del tercer nivell ens parlen de la raó de ser i l'essència del conflicte que ens interessa i, finalment, el pis número 4 ens ensenyarà la manera de resoldre la nostra problemàtica.

  • No et perdis: Recull de 14 llegendes breus fascinants

  Comentaris

  envia el comentari