El Barça acorda retirar les medalles d'honor concedides a Franco

La decisió ha estat presa per la junta directiva del club, després d'entregar-li dues insígnies els anys 1971 i 1974

Barça
El portaveu del Barça, Josep Vives, durant la roda de premsa d'ahir | FC Barcelona

El FC Barcelona té previst retirar totes les medalles d'honor que va concedir anys enrere al dictador Francisco Franco, així com els efectes honorífics que aquestes comporten. En concret, les insígnies en qüestió es van atorgar durant els anys 1971 i 1974, en motiu de la inauguració del Palau Blaugrana i de les conegudes 'noces de platí' del club, respectivament. La notícia ha estat comunicada pel portaveu Josep Vives, i la recull i amplia el mitjà 'Mundo Deportivo'.

  • Relacionat: Piqué ataca el Partit Popular i critica Dolors Montserrat.

La junta directiva ha decidit retirar les medalles

La junta directiva del FC Barcelona, encapçalada pel president del club Josep Maria Bartomeu, va prendre durant el dia d'ahir la determinació de retirar totes les medalles i els seus efectes honorífics al dictador Francisco Franco.

La decisió es feia pública després de la reunió de la directiva blaugrana que havia tingut lloc al Camp Nou, si bé ara caldrà esperar per veure si els socis ratifiquen la decisió en el marc de la pròxima Assemblea General Ordinària.

Dues medalles en honor al dictador

En total, són dues les insígnies que els culers van concedir a Franco. La primera d'elles data de l'any 1971, i guarda relació amb la inauguració del Palau Blaugrana. En aquell moment, la junta directiva del club estava encapçalada per Agustí Montal i Costa.

Barça
El Barça acorda retirar les medalles d'honor concedides a Franco | FC Barcelona

La segona distinció es remunta al 1974 arran la celebració d'allò que es coneix com a 'noces de platí' del club, és a dir, quan els blaugranes complien ni més ni menys que 25 anys des de la seva creació. Però tal com s'ha fet públic ara, el Barça no hauria pres aquesta determinació si hagués tingut alternativa.

Les autoritats van obligar el club a honorar a Franco

I és que, tal com explica el mitjà citat anteriorment, la voluntat del club era concedir aquesta segona medalla d'or a la Penya Blaugrana de Manresa, amb motiu de la celebració de la primera trobada de penyes a Montserrat, i així mateix ho va fer en una primera instància.

El problema era que existia una llei —no escrita, però que s'havia de complir igualment— que dictava que qualsevol distinció que fos nova s'havia d'entregar, en primer lloc, a Franco. Així les coses, després de rebre un requeriment de les autoritats, el club no va tenir més remei que concedir-li, si bé el dictador va rebre la insígnia una setmana després de l'acte celebrat a Manresa.


Comentaris

envia el comentari