rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

VOTA A L'ENQUESTA

Quin partit triaràs el 28-A?

Es crea a Barcelona un 'escape room' per posar-se a la pell dels refugiats

'Refugee escape room' és el nom d'aquest projecte fet per l'Institut Català de la Salut i el Vall d'Hebron
Un grup de persones participant al 'Refugee escape room' | ISC

 

En els últims anys s'ha posat molt de moda una nova activitat d'oci en grup, els 'escape room'. Es tracta d'uns jocs d'escapada en els quals grups de persones entren en unes sales i han d'intentar sortir-ne seguint les pistes del joc. A més a més, cadascun d'aquests jocs té una història diferent, amb temàtiques molt variades.

 

Ara el Programa de salut internacional de l'Institut Català de la Salut (PROSICS), juntament amb el Vall d'Hebron, han creat un d'aquests jocs d'escapada a Barcelona sobre els refugiats, el seu nom és 'Refugee escape room'. L'objectiu principal és que els participants puguin conscienciar-se sobre la situació d'aquestes persones d'una forma més lúdica.

Els participants es posen en la pell dels refugiats

Aquest joc d'escapada en concret ha estat pensat, especialment, per estudiants i professionals sanitaris que poden trobar-se en la situació d'haver d'atendre persones refugiades, també per associacions que atenen persones immigrants.

 

Aquest nou projecte forma part de la formació per tractar casos de persones refugiades, és una nova activitat lúdica que permet tenir una experiència molt més personal que qualsevol altra. «Els participants es posen en la pell de les persones refugiades, una aproximació al drama que suposa engegar un procés migratori a contracor», ha explicat un dels responsables del projecte, Ismael Molina.

 

 

Una de les creadores del projecte, Núria Serre, ha destacat, a més, que és molt important el fet de poder donar aquesta formació amb activitats d'aquest tipus, «les formacions amb elements lúdics milloren el nivell de coneixements i el grau de satisfacció dels participants també és més elevat», ha dit.

El joc d'escapada consisteix en un viatge a Mart

Aquest 'Refugee escape room' està pensat per grups de cinc o sis persones i per tenir una duració aproximada d'una hora i mitja. Les persones que hi participen es converteixen en famílies amb membres amb estudis, edats i saluts molt diferents.

 

La temàtica del joc està pensada com un viatge a Mart, incloent-hi tots els inconvenients que pot tenir un refugiat en arribar a un país que no és el seu. La història explica que el nostre planeta està deixant de ser habitable i només uns quants podran arribar a Mart per salvar-se d'una mort quasi segura. Al nou planeta et parlen 'marcià' i, a més, no intenten entendre't, et rebutgen si tens alguna malaltia i no pots passar si no tens uns nivells mínims d'estudis.

 

 

Dintre d'aquest viatge, els participants hauran de passar per proves i resoldre enigmes sobre el procés migratori. També es veuran en la situació d'haver de passar pel control sanitari, pel control d'educació o el control de passaport, entre altres. Tot un difícil camí que, en aquest cas, és només un joc però que per a moltes persones és una realitat.