ÚLTIMA HORA

‼ Sánchez fa marxa enrere i fixa l'1 de juliol com a data per a l'arribada de turistes

La violència prolifera a Barcelona en l'estiu més crític de la dècada

L'increment de robatoris, furts i, paral·lelament, d'assassinats suposa un declivi en el sector turístic de la ciutat així com una preocupació considerable per a les autoritats
detinguts
La delinqüència ha augmentat considerablement a Barcelona posicionant la ciutat en una de les més perilloses de l'Estat | Mossos d'Esquadra

Robatoris, assalts, agressions sexuals i fins i tot assassinats s'han disparat a Catalunya aquest estiu. No obstant això, la situació és més alarmant en l'artèria principal de la capital i és que, des del 2011, Barcelona ha batut rècord en violència durant el període estival, sent aquests dos últims mesos els més crítics de la dècada. Des de l'1 de juliol s'han comès vuit assassinats, una xifra que dista molt dels anteriors registres —si no es tenen en compte les quinze morts de l'atemptat en les rambles del 2017. 

 

Segons s'ha estimat fins ara, el normal és que hi hagi una mitjana de dos homicidis en tot l'estiu. Per tant, es pot afirmar indubtablement que la situació és d'urgència. En paral·lel, i tal com es pot apreciar en els gràfics, els furts i robatoris amb violència han augmentat de manera considerable. Aquest fet perjudica dràsticament el sector turístic tenint en compte que Barcelona és la quarta ciutat més visitada d'Europa i sent els turistes clars i fàcils objectius dels delinqüents.

 

Les xifres de robatoris amb força són freqüents a Barcelona, concretament a l'Eixample i a Ciutat Vella
Els robatoris amb força són freqüents a Barcelona, concretament a l'Eixample i a Ciutat Vella | ICGC

 

En conseqüència, els governs d'alguns països anuncien ja en els seus llocs web mesures per a prevenir aquest tipus de delictes durant l'estada en la capital catalana. Sense anar més lluny, el consolat general del Japó a Barcelona ofereix un manual en la seva pàgina web per a evitar furts i robatoris, en el qual aconsella precaucions com ara eludir carrers poc il·luminats o aquells on no transiti gaire gent. El que suposen les mesures i advertiments internacionals és més alarmant del que pot semblar, ja que és realment una resposta a la crisi que habita a la ciutat i que, pel que sembla, les autoritats municipals, segons l'opinió publica, són incapaces de solucionar. 

 

Ara bé, Interior, havent ultimat recursos per a detenir aquesta proliferació de la delinqüència que ja emergeix des de l'any passat, va anunciar el desplaçament de més agents dels Mossos d'Esquadra —320 en total— per a enfortir la seguretat de la ciutat en els barris de la ciutat comtal. No obstant això, incessant, el crim es fa un lloc en el centre neuràlgic de Catalunya. 

 

Mossos d'Esquadra
El conseller d'Interior, Miquel Buch, va anunciar la destinació de 320 agents dels Mossos d'Esquadra a Barcelona per lluitar contra la delinqüència | Cedida

 

Un 80% més de detencions no impedeix l'augment de robatoris violents

Consultant els gràfics als quals ha tingut accés ‘El Periódico’, es pot constatar que els robatoris amb violència i intimidació han augmentat, des del 2016, un 58%. Les estadístiques d'anàlisi a nivell districte, a més, coincideixen amb el mapa interactiu de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya —en col·laboració amb els Mossos— i posicionen Ciutat Vella en primer lloc del podi en delinqüència. I és que la xifra de delictes és realment sorprenent, en el sentit negatiu de la paraula: més de 90 per setmana, segons el mitjà esmentat.

 

En la mateixa línia sorprèn com, malgrat un increment del 80% en detencions, els furts i els robatoris no s'aturen sinó que també augmenten. Això no es deu a una possible manca de preparació dels cossos policials, segons va assenyalar anteriorment el Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) però sí a la quantitat d'agents operatius. 

 

La Junta de Seguretat ha conclòs que la prioritat és erradicar la delinqüència a Barcelona
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va avançar la cita de la Junta de Seguretat per prioritzar l'erradicació de la delinqüència | Cedida

 

Crítiques a la gestió política i institucional 

Diverses entitats i l'opinió pública aprofiten el moment per a fer política acusant, en detriment de solucionar el problema, al Govern municipal de Colau, a la Generalitat de Catalunya i fins i tot, a l'arribada de joves MENA. En referència a l'últim, si bé és cert que existeix un cert nombre de delinqüents en aquest col·lectiu, cal dir que només significa el 12% de tots els joves MENA. D'altra banda, l'Ajuntament crearà més llocs de treball en la vigilància urbana així com en la Policia Local amb l'objectiu de garantir, en paral·lel a la feina de la conselleria d’Interior, una major seguretat i confiança dels turistes i autòctons en transitar pels carrers de la ciutat. 

 

En conclusió, és obvi que comerciants, turistes, entitats i polítics estan al corrent del problema. Així que per molt que es repeteixi una mentida, aquesta mai serà veritat. No obstant això, de res serveix criticar la gestió quan, o bé no es tenen els mitjans, o bé les solucions són més complicades del que sembla. Per això, diferents organitzacions, en recerca del diàleg i la confluència entre Justícia i el municipi, comencen a traçar un camí per a convèncer a les parts afectades, que no són poques, per a col·laborar immediatament i recuperar Barcelona.

 

També et pot interessar...Comentaris

envia el comentari