Imatge d'arxiu d'un termómetre

Barcelona registra el març més sec de tota la seva història

L’Observatori Fabra no havia viscut un mes amb tan poca pluja des de fa 105 anys. Al conjunt de Catalunya, el març ha estat excepcionalment sec i càlid en general

Aquest inici de 2019 està sent excepcionalment sec a tot Catalunya i en general ja s’arrosseguen uns 4 mesos sense pràcticament aigua. Lluny queden els forts temporals de pluja de la tardor i, en alguns punts, com ara Barcelona o Tarragona, fa uns 60 dies que no hi plou més d’un litre, però des del desembre que no es registren pluges amb cara i ulls. Això ha permès batre alguns importants rècords, especialment a l’Observatori Fabra de la capital catalana, que ha registrat el març més sec dels seus 105 anys d’història. 

En aquest sentit, i segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), el Fabra, que pren dades des de l’any 1914, mai havia registrat un mes tan sec. En tot el mes de març ha recollit tan sols 0,3 l/m², una xifra escandalosament baixa. Però és que des de l’1 de gener només s’han recollit 23,1 l/m², el segon trimestre mes sec de la història en aquest punt.

Un març molt sec a tot Catalunya

Seguint la tendència dels últims mesos, aquest març ha estat molt sec a gran part de Catalunya  a causa de l’anticicló que ha bloquejat l’arribada de pertorbacions. No obstant, han arribat fins a tres sistemes frontals que van deixar plugims a diverses comarques, xàfecs al nord-est de Catalunya i pluges amb més cara i ulls a l’Ebre i al Pirineu de Lleida, on es van registrar prop de 10 l/m² i nevades a les cotes altes, tot i que la sequera també hi ha estat important.

Però el més destacat és la ratxa de sequera que s’arrossega a gran part del territori. Destaquen els 107 dies secs a Alcanar, però a la majoria d’estacions del SMC no hi plou amb cara i ulls des de fa uns 70 dies, especialment a la desembocadura del Llobregat, Barcelona ciutat i Camp de Tarragona. A les Terres de l’Ebre, Ponent, Alt Empordà i sud del litoral han estat 60 dies sense pluja i al vessant nord del Pirineu 22 dies.

Un març càlid amb temperatures més altes del normal

El període s’ha de qualificar de càlid a Catalunya, especialment al prelitoral i Prepirineu. Ha estat normal a fondalades de l’interior i punts del litoral. La situació de bloqueig anticiclònic no ha permès que les masses d’aire fred afectessin Catalunya. De totes maneres, el març del 2017 va ser similar al març d’enguany.

S’ha registrat una anomalia de temperatures de fins a més de 3º pel damunt de la mitjana a punts com ara el Montseny o Barcelona, i entre 2 i 3 graus a molts punts de muntanya, especialment del prelitoral i Pirineu.