Barcelona multa les elèctriques per tallar la llum a 13 famílies vulnerables

L'ajuntament ha iniciat els expedients sancionadors contra Endesa i Nedgia, filial de Gas Natural, que pugen fins a un total de 430.000 euros

El govern d'Ada Colau encapçala la lluita contra
El govern d'Ada Colau encapçala la lluita contra les elèctriques | Cedida
 

L’ajuntament de Barcelona continua amb la seva lluita per evitar que les elèctriques tallin la llum a famílies que es troben en una situació desfavorable. El govern d’Ada Colau ha confirmat aquesta setmana que ha obert vuit nous expedients sancionadors, sis contra Endesa i dues contra la filial de Gas Natural Nedgia, per haver incomplit la Llei 24/2015 de pobresa energètica.

Aquests nous expedients se sumen als cinc que el consistori barceloní ja va obrir l’any passat. En total, ja són tretze les infraccions denunciades que podrien suposar una multa total de 430.000 euros. Concretament, dotze de les sancions tindrien un import de 30.000 euros, i la xifra de la tretzena pujaria a 70.000 euros.  

28 talls de subministrament en les últimes setmanes

La tinent d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha denunciat que, tot i les sancions, aquestes últimes setmanes han detectat un augment dels talls de subministrament a la ciutat. Concretament, afirma que són 28 les famílies que s’han quedat sense llum pocs dies abans que comenci l’hivern.

Gas Natural i Endesa podrien ser multades amb un total de 430.000 euors
Gas Natural i Endesa podrien ser multades amb un total de 430.000 euros | CatalunyaDiari.cat
 

Ortiz explica, però, que l’Ajuntament «estudiarà cas per cas i portarà als tribunals qualsevol incompliment que es detecti». També ha valorat molt positivament la llei de pobresa energètica, que hauria permès «aturar més de 10.000 talls de subministrament» a la capital catalana. A més, ha afirmat que «si totes les administracions posessin els recursos i esforços» necessaris, les companyies elèctriques no tindrien tants privilegis. 

L’ajuntament de Sabadell pioner en aquesta mesura

L’ajuntament de Sabadell va ser el primer ajuntament català que va multar a les companyies subministradores de llum per incomplir la Llei 24/2015 i tallar la llum a famílies vulnerables. Concretament, al llarg del 2017 havia obert 14 expedients sancionadors, per 10.000 euros cadascun.  

Les empreses elèctriques van recórrer a la justícia totes aquestes sancions, però el passat mes de març un tribunal de Barcelona va donar la raó al consistori, en considerar provat que Endesa havia tallat la llum a una família sense comprovar les seves circumstàncies.

Aquesta sentència va permetre obrir la porta a la resta d'ajuntaments catalans, com el de Barcelona, perquè iniciessin també els seus propis expedients sancionadors contra les elèctriques que vulneressin la llei. 


Comentaris

envia el comentari